Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Σταθάκης: Βήμα πίσω δεν θα κάνουμε στο θέμα των αυθαιρέτων

«Επιβεβλημένη πολιτική απόφαση» η κατεδάφιση των κτισμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stathakis23.jpg
©EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Επιβεβλημένη πολιτική απόφαση» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την τροπολογία, που εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, η οποία υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm», ο υπουργός ανέφερε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή, καθώς όλα τα κόμματα ψήφισαν την πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση, «πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για άλλους λόγους το κάθε κόμμα», και ως εκ τούτου «είναι μία πολιτική απόφαση επιβεβλημένη».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πλέον, έχει περιοριστεί καθώς οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα» πρόσθεσε.

Δεν θα αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλό

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινωθεί άμεσα η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.

Ο υπουργός μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, σημειώνοντας ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης, «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».

Επίσης, τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά ήταν μία μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση για αυτές τις πολύ «ευαίσθητες» οικολογικά περιοχές και επανέλαβε ότι με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, αλλά και για ετοιμόρροπα κτίρια, καθώς και αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό και σε ρέματα.

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μίας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτήν τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία 6 μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Για την κατεδάφιση στη Χαλκιδική

Ερωτηθείς για την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο υπουργός απάντησε:

«Η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500 μ. από την παραλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ