- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αύξηση του αριθμού των αποδεκτών αλλά και της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, η επιδότηση της εργασίας σε αντικατάσταση των προγραμμάτων voucher και η επαναφορά της μικρής επιχείρησης στο επίκεντρο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου αποτελούν κατά τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την αγορά εργασίας.
Η ανεργία ύφεσης, την οποία βιώνουμε δραματικά την τελευταία τριετία, πρέπει και μπορεί να καταπολεμηθεί με αντικυκλικές πολιτικές, είτε αυτές αναφέρονται στο δημοσιονομικό σκέλος της οικονομικής πολιτικής (π.χ. δημόσιες επενδύσεις), είτε σε ριζικό ανασχεδιασμό της πολιτικής απασχόλησης, καθώς και με πολιτικές που θα ενισχύουν ή εν πάση περιπτώσει δεν θα συρρικνώνουν την ενεργό ζήτηση. Εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν αυτό το πλαίσιο, οι παρεμβάσεις θα είναι όχι μόνο αποσπασματικές, αλλά τελικά και αναποτελεσματικές. Άλλωστε, σε αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα δημόσιων επενδύσεων και επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, μοιραία το βάρος οφείλει να μετατοπιστεί στη λεγόμενη παθητικοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, στην αντιμετώπιση κατά μία έννοια των συνεπειών της ανεργίας.
Ως πρώτα αναγκαία βήματα προκρίνονται:
1. Η σημαντική αύξηση στον αριθμό των αποδεκτών, αλλά και της χρονικής διάρκειας χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Η διεύρυνση του πεδίου παρέμβασης μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη, άμεση και καίρια παρέμβαση για την αναθέρμανση της οικονομίας.
2. Σε ένα επόμενο στάδιο πρέπει να δρομολογηθεί η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, για κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών που μπορούν να εγγυηθούν τη διατήρηση και δημιουργία «υγιών» θέσεων εργασίας, σε αντικατάσταση των voucher θνησιγενούς απασχόλησης που κατευθύνονται σήμερα σε εξόχως επιδοτούμενες και γκρίζες ως προς το καθεστώς απασχόλησης επιχειρήσεις.
3. Βελτίωση του Προγράμματος Διατήρησης των θέσεων εργασίας στη μικρή επιχείρηση, με βελτίωση του ποσοστού κάλυψης και δυνατότητα ένταξης του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού. Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
4. Εφαρμογή του εργόσημου για τους περιστασιακά απασχολούμενους.
5. Δράση δημιουργίας θέσεων εργασίας για τα συνβοηθούντα μέλη της μικρής επιχείρησης. Η παρουσία των συνβοηθούντων μελών είναι συνυφασμένη με την βιώσιμη λειτουργία της πολύ μικρής επιχείρησης, χωρίς ωστόσο αυτοί οι απασχολούμενοι να «εμφανίζονται» στο ασφαλιστικό σύστημα ή στην τυπική αγορά εργασίας. Η παροχή κινήτρων (επιδότηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους) για την ένταξη αυτής της κατηγορίας απασχολουμένων στην τυπική αγορά εργασίας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά πρώτα και κύρια για τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Αναμόρφωση του προγράμματος επιδότησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, προς την κατεύθυνση περισσότερο βιώσιμων, συνεταιριστικών, αλλά και καλύτερα υποστηριζόμενων επιχειρήσεων και συνδυασμός του με το πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μία νέα συνεταιριστική επιχείρηση είναι όφελος για την αγορά εργασίας, μία νέα επιχείρηση με προσωπικό δημιουργεί πολλαπλασιαστικό όφελος στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτη προτεραιότητα να επαναφέρουμε τη μικρή επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο στο επίκεντρο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Η συνεισφορά των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομική μεγέθυνση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τα χρόνια υπέρβασης της κρίσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Η νέα ιδιοκτησία επισήμανε «το ρόλο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που διευρύνει τις ανισότητες»
Την αρνητική απάντηση των αγροτών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Θεσμική παρουσία, ευρωπαϊκή ισχύς και η παγίδα της αυτοϋπονόμευσης
Αναλυτικά οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους νέους προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ
Συνολικά φέρεται να εμπλέκονται 42 πρόσωπα
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι προτεινόμενες ώρες λειτουργίας
Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν λάβετε τα χρήματα
Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για «εντυπωσιακό» ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας
Διαδέχεται τη Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, η οποία έπειτα από οκτώ χρόνια στην προεδρία ζήτησε να αποχωρήσει
Ο υπουργός επισήμανε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μετασχηματίζεται
Τι απάντησε ειδικότερα τις αναφορές περί «γερμανικής πολιτικής»
Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Η τοποθέτηση του έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής
Με αφορμή τη σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με εμπλεκόμενο στις παράνομες επιδοτήσεις πρόσωπο
Εξελίξεις μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.