- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι θα κάνει το ΔΝΤ αν οι Ευρωπαίοι δεν κουρέψουν το ελληνικό χρέος
Δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ταμείο μέσα στη Βουλή
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Έχει δεσμευθεί, μάλιστα, προσέθεσε, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.
Ίσως, είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος, ο βασικότερος λόγος που το ΔΝΤ κατηγορείται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιστάσεις, σε κάποια κρίση που συμβαίνει. Οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί, προσέθεσε, είναι αυτές που από τη δεκαετία του ΄90 ονομάζονται «συναίνεση της Ουάσινγκτον», δηλαδή μία προσέγγιση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα. «Στα γρήγορα να τελειώνουμε και να φεύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε δηλώσει όταν αν δεν δοθούν, έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη ή λίγες μέρες μετά, από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας τα μέτρα, τα οποία ζητά το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει κατ΄ αρχήν τον Ιούλιο του 2017. Προσέθεσε ότι «το Ταμείο φυσικά θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του, είτε είναι χώρες της ΕΕ είτε είναι η ίδια η Ελλάδα», καθώς δεν δρα ανεξάρτητα από τη θέληση των μελών του. «Τα μέλη του είναι αυτά που ζητάνε την ανάμειξή του και σε ποιο βαθμό», είπε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος του ΕSΜ.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι η θέση του ως εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι θέση οικονομικής διπλωματίας και γι’ αυτό δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί δημόσια για θέματα πολιτικής που έθεσαν στις ερωτήσεις τους βουλευτές της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, ζήτησε από τον κ. Ψαλιδόπουλο να κάνει ένα σημείωμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και ο εκπρόσωπος είπε ότι θα κάνει μία εκτενή περίληψη των ερωτήσεων και των θέσεων που εκφράσθηκαν για να το δώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Τι καταγγέλλει το DiEM25
Το περιστατικό που καταγράφηκε στα Χανιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.