- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το σκάνδαλο του Facebook και το τέλος της τεχνολογικής αθωότητας
Ο κίνδυνος χειραγώγησης της κοινής γνώμης μοιάζει πια να είναι ορατός και τρομακτικός σαν εφιάλτης
Την προηγούμενη εβδομάδα έσκασε σαν βόμβα μια τεράστιας σημασίας αποκάλυψη. Το Facebook και συγκεκριμένα οι πληροφορίες που συλλέγει για όλους εμάς τους χρήστες του, τροφοδότησαν το σύστημα ανάλυσης της βρετανικής εταιρίας Cambridge Analytica ,και ανακατεύθυναν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, χαρίζοντας τεχνηέντως τη νίκη στον Ντόναλτ Τράμπ στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές.
Η Cambridge Analytica καταχράστηκε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών και δημιούργησε ένα δυνατό προπαγανδιστικό εργαλείο, εκμεταλλευόμενη πληροφορίες που δεν είχε πάρει την άδεια να χρησιμοποιήσει. Πέρα από το προφανές του αντιδεοντολογικού μέρους, νομίζω ότι η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στο τι «τέρατα» δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει η κακοδιαχείριση της πληροφορίας από το Facebook.
Παρότι η βασική ιδέα της πλατφόρμας του Facebook, είναι να κρατά σε επαφή τους ανθρώπους, ειδικά όταν παρεμβάλλεται μεγάλη απόσταση, αποδείχτηκε ότι λειτουργεί με πολλούς παράλληλους τρόπους. Έίναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ενημέρωσης, μια ευκαιρία να μπει κανείς σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι, αλλά κι ένα εργαλείο άμεσης συνομιλίας (Messenger). H προώθηση των αλληλεπιδράσεων που αξίζουν, επισφραγίζει την δημοφιλία του Facebook. Η διαπίστωση ότι οδηγεί σε ένα είδους εθισμό αλλά και σε κοινωνική απομόνωση, καθώς η τεχνητή πραγματικότητα έχει υπερκεράσει την κανονική ζωή, δεν φαίνεται ως τώρα να έχει αναχαιτίσει τη δημοφιλία του κοινωνικού αυτού δικτύου. Αντίθετα, όλο και μεγαλύτερες ηλικίες χρηστών μπαίνουν στο παιχνίδι. Κι ενώ έμοιαζε ο κύριος κίνδυνος να είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, με το πρόσφατο σκάνδαλο φάνηκε ότι βαθύτερες διεργασίες λαμβάνουν χώρα, με μάλλον ανεξέλεγκτες και πολύπλευρες συνέπειες.
Ο κίνδυνος χειραγώγησης της κοινής γνώμης μοιάζει πια να είναι ορατός και τρομακτικός σαν εφιάλτης. Δεν είναι το τι συμπεράσματα βγαίνουν από τα like που κάνεις και τους φίλους που έχεις. Είναι τα συμπεράσματα από το που πας, τι προτιμάς, με ποιους αλληλεπιδράς συχνά, τι αγοράζεις, από ποια sites κάνεις κοινοποιήσεις. Είναι μια ανεξέλεγκτη τεχνολογική πραγματικότητα με διαφορετική επιρροή από τα παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας. Είναι μια παγίδα, που ενδεχομένως δεν θα αλλάζει τη βούληση αλλά θα της αγνοεί εντελώς. Μένει να δούμε τι δικλίδες ασφαλείας θα ενεργοποιήσει ο πολιτισμένος κόσμος και τι θεσμικούς ελέγχους θα επιβάλλει. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού ιδεώδους θεωρώ ότι θα είναι καθοριστικός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.