Πολιτικη & Οικονομια

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την BMW για το σκάνδαλο των ρύπων και ύπαρξη καρτέλ

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων αρχών και της Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6683862.jpg
EPA/STEPHAN JANSEN

Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της BMW πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων.

Ειδικότερα, περίπου 100 άνδρες των αρχών ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων στο Μόναχο, αλλά και σε εγκαταστάσεις της στην Αυστρία. 

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την BMW άνοιξε τον προηγούμενο μήνα καθώς υπάρχουν υποψίες ότι και η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό, που παραποιεί τα αποτελέσματα στις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.

Η  έρευνα στην Αυστρία εστίασε σε εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων, το οποίο απασχολεί 4.500 υπαλλήλους και συναρμολογεί περί τους 6.000 κινητήρες ημερησίως, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Οι γερμανικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2015, όταν η Volkswagen παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοιου είδους λογισμικό για να «κλέψει» σε ελέγχους εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ. 

Έφοδος της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στελέχη της υπηρεσίας Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο σε γραφεία της BMW στη Γερμανία  σε σχέση με την υπόθεση του καρτέλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel οι ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας (Daimler, BMW, Volkswagen και οι δικές της θυγατρικές Audi και Porsche) για πολλές δεκαετίες συνεργάζονταν στα κρυφά και παρανόμως καθόριζαν τις τιμές στην τεχνολογία της ντιζελοκίνησης.

Εκπρόσωποι της BMW δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν πλήρως με τις ευρωπαϊκές αρχές στις έρευνές τους. Και προσθέτουν τα εξής: «Ο όμιλος BMW επιθυμεί να διευκρινίσει ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ μιας δυνητικής παραβίασης της νομοθεσίας περί θεμιτού ανταγωνισμού από τη μία πλευρά και της παράνομης χειραγώγησης της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από την άλλη. Η BMW δεν έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση». Πρέπει να αναφερθεί ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμη κινήσει τη νόμιμη διαδικασία για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος κάποιας από τις προαναφερθείσες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ