- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δυσοίωνη πρόβλεψη Σημίτη: Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου στον Μηχανισμό Στήριξης
«Επειδή θα βρει υψηλά επιτόκια στις αγορές»
Παρέμβασή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την οικονομία και τις μελλοντικές εξελίξεις έγινε στο 3ο συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και σε συνομιλία που είχε με τον Παύλο Τσίμα.
Όπως τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα βρει υψηλά επιτόκια στις αγορές και θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου στον Μηχανισμό Στήριξης από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι για την οικονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί.
Ο Κώστας Σημίτης προέβλεψε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό θα συμβεί σε συνδυασμό με όρους και προϋποθέσεις «ώστε να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων».
«Η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών» τόνισε σχετικά. Στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις, παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε πως ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε για τις συνέπειες που θα έχει στο κοντινό μέλλον η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Όπως είπε, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία σταθερής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με συνακόλουθη παρατεταμένη αστάθεια. «Και η κωλυσιεργία αυτή περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύει την καθυστέρηση, εθίζει την κοινωνία στον καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια και τις αντιφάσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θετικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας - η οποία «έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένες διασυνδέσεις με τον ευρωπαϊκό χώρο κι ένα ανθρώπινο δυναμικό ανοιχτό στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης» και υπογράμμισε τις αισιόδοξες παραμέτρους.
«Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» ανέφερε, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι: το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μια νέα εθνική αυτογνωσία αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.