Πολιτικη & Οικονομια

Ιδιωτικός τομέας: 1 στους 3 με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ahtsioglu_-_tsipras_-_bolari.jpg
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με μέσο καθαρό μισθό μικρότερο από το τακτικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, αμείβεται ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα. Εξάλλου, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση, τόσο χειρότερη είναι η αμοιβή του μισθωτού. 

Λεπτομερέστερα, όπως γράφει σήμερα Τετάρτη η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», «με μέσο μικτό μισθό 389,65 ευρώ αμείβονται 636.424 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 29,66% του συνόλου των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ, οι οποίοι κατά το Μάιο του 2017 (Σ.Σ. είναι τα νεότερα διαθέσιμα, από τότε η κατάσταση έχει χειροτερέψει κι άλλο) ανέρχονταν σε 2.145.565 άτομα…Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 64,43% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,25%...»

Το συμπέρασμα που βγάζει από τα ίδια στοιχεία άλλη σημερινή εφημερίδα, ο «Φιλελεύθερος», είναι ότι στην τριετία του ΣΥΡΙΖΑ «ο μέσος μικτός μισθός έχει υποχωρήσει κατά 8,3% και ο μέσος καθαρός μισθός κατά 8,94%» και ότι «στον ιδιωτικό τομέα χάθηκε ένας μισθός».

Τέλος, τα σημερινά «Νέα» γράφουν: «Η γενιά των mini jobs ανήκει στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το 60% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό μέχρι 100 ευρώ».     

Τα παραπάνω στοιχεία, βέβαια, δεν καταγράφουν τα δεδομένα ούτε της ανεργίας, ούτε της  «μαύρης» (αδήλωτης) εργασίας, επομένως η τελική πραγματικότητα είναι ακομα χειρότερη .   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ