- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενιζέλος: Το κράτος δικαίου μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο μιας σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας
«Το αίσθημα Δικαιοσύνης είναι πολιτική θεωρία»
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, για την ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, με θέμα, «Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs. Κράτος δικαίου- Το δύσκολο τρίγωνο: Δικαιοσύνη - Κοινή Γνώμη - Πολιτική».
Παρουσία της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμίθ, του Σταύρου Θεοδωράκη, ανώτατων δικαστικών, βουλευτών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, καθηγητών Νομικής και διακεκριμένων νομικών, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής, οι καθηγητές Νομικής, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης και ο πρόεδρος του e-Kyklos, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέπτυξαν όλες τις πτυχές γι αυτό το δύσκολο νομικό, αλλά απολύτως καθοριστικό για μια δημοκρατική πολιτεία, ζήτημα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοψίζοντας την συζήτηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος δικαίου μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο μιας σύγχρονης φιλελεύθερης Δημοκρατίας με συνταγματικές και διεθνείς εγγυήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το κράτος δικαίου είναι διαφορετική έννοια από το κοινό περί δικαίου αίτημα, όπως επίσης κι από το αίσθημα Δικαιοσύνης. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης είναι πολιτική θεωρία», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η κοινή γνώμη θέλει συμπαγή Δικαιοσύνη ενώ το κράτος δικαίου έχει κανόνες.
Στην εισήγησή του, ο Παναγιώτης Πικραμμένος επεσήμανε ότι το κράτος δικαίου τα τελευταία χρόνια είναι σε υποχώρηση, αποδίδοντας το φαινόμενο στις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας. «Ο πολιτικός μπορεί να λαμβάνει υπόψη του την κοινή γνώμη, αλλά να μην την ακολουθεί» υποστήριξε. Επίσης ανέφερε ότι συχνά τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την δικαστική εξουσία. «Η γρήγορη και απερίσπαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι ένα σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης αυτής της επιρροής».
Από την πλευρά του, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, άφησε αιχμές για τη στάση κυβερνητικών παραγόντων για αποφάσεις, κυρίως συλλογικών Δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, ολομέλειες δικαστηρίων), υπογραμμίζοντας πως «η επίκληση του περί δικαίου αισθήματος είναι εκ του πονηρού και έχει άλλου είδους στοχεύσεις». Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει μια μειοψηφία στα ανώτατα κλιμάκια, από «δικαστές-καριερίστες», οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη βούληση της πολιτικής εξουσίας.
Αναπτύσσοντας, ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, με βάση τη θεωρία και τη φιλοσοφία του Δικαίου, την άποψη ότι το κράτος δικαίου και το περί δικαίου αίσθημα, παρότι είναι κατ' αρχήν αντίθετα, εν τέλει το ένα επηρεάζει το άλλο, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι η βάση κάθε σύγχρονης Πολιτείας. «”No justice, no peace” και κοινωνική γαλήνη και ελευθερία», ανέφερε.
Τέλος ο καθηγητής Χ. Μανωλόπουλος σημείωσε τις αντιθέσεις και αντιφάσεις νομικών διατάξεων, που διαμορφώνουν παγιωμένες νοοτροπίες στους δικαστές.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.