- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Ο Τσίπρας απέτυχε να λάβει πολιτική στήριξη για το Σκοπιανό
Τι αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων
Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρει το Reuters, μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα πιστεύει πως το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική διεκδίκηση στη δική της βόρεια περιοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα αυτό το μήνα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση.
Υπήρξαν μάλιστα προτάσεις για δύο ονόματα, όπως Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία – Σκόπια, σημειώνει το Reuters.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα. Είπε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν ήταν μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων».
Ως μέλος και των δύο, η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την γείτονα χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά το όνομα «Μακεδονία» θεωρείται πως υποδηλώνει αλύτρωτες φιλοδοξίες στην βόρεια επαρχία της Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες, υπογραμμίζει το Reuters.
Ο Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Τσίπρα πως δεν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιεσδήποτε συνομιλίες, σημειώνοντας πως το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία, έκλεισε.
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στην αγορά
Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε αγορές και οίκους αξιολόγησης
Συνεχίζεται η κόντρα του υπουργού με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Ένταση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα για υποκρισία
Τι επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους
Νέο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων
Νέα στελέχη σε Δήμους και Περιφέρειες, με έμφαση σε ετοιμότητα, πρόληψη και συνεργασία φορέων
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου της Αθήνας
Προειδοποίηση της Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας
Αναλυτές βλέπουν επανάληψη του μοτίβου κακάο – Πίεση ζήτησης και προσδοκίες υπερπροσφοράς
Εγκρίθηκαν 20 Τομεακά Προγράμματα για ενίσχυση ανθεκτικότητας και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης
Μοιάζει σαν σύμπασα η ηγετική ομάδα να μην έχει αντιληφθεί τις σημαντικές αλλαγές στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο και επιδιώκει διαρκώς να συναγελάζεται με ένα δήθεν προοδευτικό μέτωπο
Τι δήλωσε η υπουργός Παιδείας για την απώλεια της εκπαιδευτικού Σοφίας Χρηστίδου
Ποιος είναι ο νέος αντιπρόεδρος της Βουλής
Διαθέσιμος ο πίνακας με τα προσωρινά αποτελέσματα
Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκός πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας
Διεκόπη και πάλι η κοινοβουλευτική συνεδρίαση
Στο 1,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.