Πολιτικη & Οικονομια

Ημιυπαίθριοι

Τη νομιμοποίηση όλων των ημιυπαίθριων χώρων σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό.

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 247
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40853-91958.jpg

Τη νομιμοποίηση όλων των ημιυπαίθριων χώρων, αυθαίρετων κτισμάτων και καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό. Δεκάδες χιλιάδες ημιυπαίθριοι ζουν σήμερα σε καθεστώς πλήρους παρανομίας, αναγκασμένοι να μετακινούνται διαρκώς από σπίτι σε σπίτι και να χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες. Πολλοί από αυτούς κυκλοφορούν ως ταξί, χωρίς νόμιμη άδεια, ενώ εμπλέκονται σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, αρχαιοκαπηλείας, τοκογλυφίας, εκβιασμών και παραεμπορίου. Ταυτόχρονα η εγκληματικότητα αυθαίρετων οικοδομών ανεβαίνει, καθώς συμμορίες αυθαιρέτων με πισίνες λυμαίνονται τις πιο αναβαθμισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, δημιουργώντας συνθήκες γκέτο.

Ιδιαίτερο πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους παρατηρείται στην Πάτρα, σημείο εξόδου προς Ιταλία αλλά και ελέγχου από την Ιντερπολεοδόμ. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι ημιυπαίθριοι ζουν υπό τραγικές συνθήκες, συνήθως δε στο ύπαιθρο.

Ενδημική κατηγορία ημιυπαιθρίων αποτελούν οι σκηνές και τα σλίπινγκ μπαγκ που φύονται κάθε καλοκαίρι στις παραλίες.

Ανεξέλεγκτη είναι και η κατάσταση με τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, οι οποίες εισάγονται λαθραία στη χώρα μας από το Αφγανιστάν, όπου καλλιεργούνται μαζικά. Οι καταπατημένες εκτάσεις έχουν καταντήσει μάστιγα, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, ενώ σε μικροποσότητες μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί έναντι χαμηλού αντιτίμου στα κλαμπ όπου διασκεδάζει η νεολαία. Όταν δε ο ανύποπτος χρήστης τις συνδυάσει με μπετό,  ο εθισμός είναι ταχύτατος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ