- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν στη Δυτική Αττική
Συζήτηση για κοινωνικό μέρισμα κι έκτακτη ενίσχυση πλημμυροπαθών
Εν αναμονή της τροπολογίας για την έκτακτη ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς, η εθνική αντιπροσωπεία συζητά και ψηφίζει σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Με την έναρξη της συνεδρίασης, τα κόμματα ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει εγκαίρως την τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να τη μελετήσουν και να τη συζητήσουν.
Όπως εξήγησε η παριστάμενη υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα σε λίγες ώρες και πάντως μέσα στο μεσημέρι. Η μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για εγκληματική ολιγωρία και την κυβερνητική πλειοψηφία να μιλάει για ένα διαχρονικό έγκλημα με την προτροπή του παλαιού κομματικού συστήματος.
«Φταίει η Περιφέρεια λένε και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας; Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος;» σχολίασε, στην αρχή της ομιλίας του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει». «Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε.
«Eίναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.
Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε "παρών" διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».
«Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Yπέρ» και για τα τρία αιτήματα, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Λασκαρίδη
«Δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας μου»
Τι είπε για Σαμαρά και εκλογές
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Όλα είναι νόμιμα», φέρεται να δήλωσε ο πρώην Επίτροπος
Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας για την κλιματική αλλαγή
Δριμεία επίθεση από το ΠΑΣΟΚ
Στόχος η τελική συμφωνία εντός 60 ημερών
Δρομολογούνται βελτιώσεις και νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Πότε μια μεταφορά χρημάτων θεωρείται δωρεά και φορολογείται
Τα κριτήρια και οι «κόφτες»
Την επιθυμία του να είναι επιμελής «στις απαιτήσεις του νησιού και των κατοίκων», εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Σινάνης.
Πώς διαμορφώνεται η τιμή ανά κιλό
Οι τιμές είναι εκεί που είναι γιατί είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε σε αυτές τις τιμές
Στο Growthfund Investor Summit 2026 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Καταδικάστηκαν και οι Σταυριανουδάκης, Θεοδωρόπουλος και Κορομηλάς
Ποιοι πληρώνονται πρώτοι και ποιοι τελευταίοι αυτήν την εβδομάδα
«Τα Προσφυγικά δεν θα γίνουν real estate. Δεν θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Πώς μπορείτε να «κλειδώσετε» μεγαλύτερο voucher
Στόχος η αποκατάσταση ζημιών και η επαναλειτουργία κρίσιμων δικτύων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.