- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt: Τελική ευθεία αλλά μετ' εμποδίων για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
«Ο Τσίπρας ξέρει: η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί»
Μια τελική ευθεία μετ' εμποδίων καλείται να διανύσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της οριστικής της επιστροφής της στις χρηματαγορές σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ κάνει λόγο για «δύσκολη επιστροφή στις χρηματαγορές», σχολιάζοντας ότι «για μεγάλο διάστημα η διάσωση της Ελλάδας έμοιαζε με μια ιστορία δίχως τέλος, η Ελλάδα θύμιζε βαρέλι χωρίς πάτο. (…) Ωστόσο σήμερα φαίνεται να έχει φτάσει στην τελική ευθεία».
Η «Handelsblatt» στηρίζει τις εκτιμήσεις της στη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο και στη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εντός Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο ανταποκριτής της «Handelsblatt» σημειώνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει περί τα έξι δισ. ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Όπως γράφει, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δισ. ευρώ, στο οποίο ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει -με 9 δισ. ευρώ- το μεγαλύτερο μερίδιο. (…) Το μαξιλάρι των 15 δισ. θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019. Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα».
«Ο Τσίπρας ξέρει: η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την επιστροφή στις αγορές», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται τώρα μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Όπως επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα γι' αυτό, με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να πέφτουν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων. «Ωστόσο, με (σ.σ. απόδοση) περίπου 5% παραμένουν ακόμη πολύ ψηλά. Αυτό δείχνει ότι η τελική ευθεία που πρέπει να διανύσει τώρα η Αθήνα είναι ένας αγώνας μετ' εμποδίων», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, η κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει ακόμη περίπου 60 προαπαιτούμενα. Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακολουθεί μια τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος. «Έτσι θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους – ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές», υπογραμμίζει η Ηandelsblatt.
Πηγή: Handelsblatt , Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
«Το "Προλαμβάνω” είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Τι ισχύει με τα κριτήρια
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του γάλλου προέδρου
Σε απάντηση των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού
Παράλληλα θα υπάρξει και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορίες περί διάθεσης 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω voucher
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Παράλληλα, στάθηκε στις νέες επενδύσεις και συνεργασίες με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς
«Ο δρόμος προς τη μακροζωία περνά μέσα από την πρόληψη, τις δομημένες επιστημονικές παρεμβάσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής» - Η συζήτηση στο πλαίσιο του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική της τράπεζας συζήτησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CrediaBank, στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Παραγωγικότητα, μισθοί και επενδύσεις στο επίκεντρο – Οι παρεμβάσεις στο Φόρουμ Δελφών
Tι δήλωσε ο επίτροπος για τον αποκλεισμό του Ορμούζ
Το νομικό και πολιτικό πλαίσιο πίσω από τη διαφαινόμενη διαμάχη Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Αναφορά έκανε και στη φράση «χεράτα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι επίσημη ορολογία»
«Άθλια» χαρακτήρισε τη λογική του Νίκου Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.