- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταύρος Θεοδωράκης: «Εμείς δεν κρυβόμαστε» - Αιχμές για τη στάση της ΔΗΣΥ
«Να νομοθετήσουμε χωρίς το βλέμμα στην κάλπη»
«Συζητώντας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου να μη σκεφτόμαστε απρόσωπες διατάξεις, αλλά τις ζωές ανθρώπων που τους αφορούν», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς έκανε ειδική αναφορά στη στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΔΗΣΥ) έναντι της νομοθετικής πρότασης, λέγοντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να κάνουν πίσω και να γίνουν «αυτό που πάντα απεχθανόμαστε» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δηλαδή «πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
«Όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον και αυτό που λέει η συνείδησή μας. Ας κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας, ας νομοθετήσουμε. Χωρίς φόβο. Χωρίς να κρυβόμαστε. Και χωρίς το βλέμμα στην κάλπη», ανέφερε με νόημα για να προσθέσει ότι η νέα προοδευτική παράταξη που δημιουργείται αυτές τις μέρες δε θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στα δικαιώματα.
Κατά την ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης μετέφερε τη δική του εμπειρία όταν ως δημοσιογράφος είχε κάνει μια εκπομπή για το θέμα της αλλαγής φύλου, με τίτλο ««Η Αγγελική που έγινε Άγγελος», κατά την οποία όπως είπε, γνώρισε έναν άνθρωπο που «ήταν γυναίκα, όσο ήταν και άντρας».
«Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια πολύ γλυκιά λέξη για τους ανθρώπους αυτούς, ‘ερμαφρόδιτος’, όμως η ζωή δεν είναι τόσο ποιητική», είπε και αναφέρθηκε και πάλι στη γνωριμία του με τον Αγγελο και την οικογένειά του: «Παρακολούθησα τη ζωή του Άγγελου, με την οικογένειά του στην Δραπετσώνα. Η εξομολόγηση όλων των δικών του ήταν πως «πριν τον Άγγελο δεν ξέραμε»».
Προφανώς πρόκειται για μειοψηφίες, είπε, «ίσως και μειοψηφίες μέσα στις μειοψηφίες, αλλά να θυμηθούμε ότι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης καυτηρίασε τη στάση «ορισμένων ιεραρχών», οι οποίοι, όπως είπε, «εκθειάζουν την Χρυσή Αυγή και επιτίθενται στους πολιτικούς για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας». «Για μένα όμως», τόνισε, «τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών.Το κέντρο είναι ο άνθρωπος, όχι οι προκαταλήψεις,τα στερεότυπα, ο φόβος».
Απαντώντας, τέλος, σε όσους προβάλλουν ως βασική αιτία της διαφωνίας τους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το όριο ηλικίας (τα 15 έτη), ο επικεφαλής του Ποταμιού διερωτήθηκε: «Μόνο στα ενήλικα άτομα, λένε κάποιοι, αλλά αν αυτή η σύγκρουση των δύο φύλων δεν εμφανίζεται στα 18, τότε γιατί αυτό το παιδί να περάσει το σχολείο έτσι;»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία
Το προφίλ των δικαιούχων - Η διάρκεια της άδειας ανά κατηγορία
Μήνυμα ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, με σκληρή κριτική σε κυβέρνηση για ενέργεια, θεσμούς και υποκλοπές
Δέσμη 25 μέτρων για ενέργεια, στέγαση και μεταφορές, με στήριξη σε 1,5 εκατ. πολίτες
Πού έχει αναρτηθεί η λίστα με τους δικαιούχους
ικανότητα ενός κράτους ή μιας πολιτικής δύναμης να διαμορφώνει το αφήγημα γύρω από μια σύγκρουση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με την ίδια τη στρατιωτική ισχύ
Τι θα κάνει ο συγκεκριμένος κόμβος deiktesota.gov.gr
Δήλωσε παράλληλα ανοιχτός σε νέες αλλαγές
Καθοριστική η Ένωση Αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και αυτονομία
H εφαρμογή της σύμβασης μπορεί να καλύψει έως και 400.000 εργαζόμενους
Περίπου 500.000 πολίτες στη χώρα παραμένουν αδιάγνωστοι
Η διαδρομή θα εκτείνεται σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων
Πώς κερδίζετε έκπτωση έως 4% στον φόρο εισοδήματος
Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική - Τι είναι το «Θερμόμετρο» ακινήτων
Με ποια κριτήρια καθορίζεται η σειρά πληρωμής
Επιδοτήσεις μόνο με απόδειξη παρουσίας στο χωράφι
«Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει πρόσθετα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Επίσκεψη εργασίας στο Κισινάου από την Υπουργό Πολιτισμού
Για τις διαρροές μετά την εκλογή συνέδρων
«Αναγκαία τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.