Πολιτικη & Οικονομια

Το ΔΝΤ θα καθορίσει την έξοδο στις αγορές

Σήμερα η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου για τη βιωσιμότητα του χρέους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364523-753844.jpg
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Τον τρόπο που θα υποδεχθεί η αγορά την έκθεση (μη) βιωσιμότητας του χρέους που δίνει στη δημοσιότητα το ΔΝΤ αναμένουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο στις αγορές.

Στο φόντο της ιδιότυπης αυτής εξόδου εξακολουθεί να σιγοβράζει η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση (και κάποιους Ευρωπαίους) από τη μια πλευρά και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν από την άλλη. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον σήμερα, Πέμπτη, το αυστηρό «ταβάνι» χρέους εμπνεύσεως Πολ Τόμσεν προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα. 

Στη συνεδρίαση του Ταμείου θα εξεταστούν οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο βαθμός υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα, αλλά και αποσαφήνισης από τους ευρωπαίους δανειστές των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα κρίνει κατά πόσο το Ταμείο θα παραμείνει με ένα πόσο πάντως που δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή του Reuters, η Αθήνα φέρεται να έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες του εξωτερικού να διοργανώσουν την επιστροφή στις αγορές με έκδοση ομολόγων. Η πηγή ανέφερε πως η έκδοση ενδέχεται να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά ακόμη τίποτε δεν βέβαιο καθώς η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση των πιστωτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ