- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Βόμβα Σόιμπλε: Αν θέλετε ρύθμιση για το χρέος, νέο μνημόνιο
Αποκάλυψη του Reuters
Νέο μνημόνιο αν θέλουμε ελάφρυνση χρέους φέρεται να προτείνει το Βερολίνο, σύμφωνα με αποκάλυψη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε Γερμανό βουλευτή, το Βερολίνο προβλέπει ότι ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο μεταθέτει την αποπληρωμή των επιτοκίων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της Eυρωζώνης θα αναβάλουν την είσπραξη έως και 123 δισ. ευρώ
«Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων. Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ» φέρεται να αναφέρεται στο έγγραφο.
Το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει: "«Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι να πάρει εγγυήσει πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τη δόση του Ιουλίου, όμως η εκταμίευση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση των δανειστών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, το συμπέρασμα δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης».
Σημειώνεται πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.
Ωστόσο, αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά αυτό που προτείνουν οι Γερμανοί είναι η υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, καθώς θεωρούν ότι το ποσό που θα «χάσουν» από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία ακόμη χρηματοδότηση για την Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, σε παρόμοια αποκάλυψη για αντίστοιχη πρόταση από τον ESM προχώρησε και το πρακτορείο Bloomberg.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Τι καταγγέλλει το DiEM25
Το περιστατικό που καταγράφηκε στα Χανιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.