- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Αλκυονίδες πέρασαν...
Ένα μήνα πριν, οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ως πρώτη δύναμη –με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ– τη Νέα Δημοκρατία. Οι «Αλκυονίδες Ημέρες» πέρασαν, τα οικονομικά θέματα επέστρεψαν στην ατζέντα και την ευφορία της είσπραξης της δόσης αντικατέστησαν τα «μπιλιετάκια» της εφορίας που θα φθάσουν οσονούπω σε 2,5 περίπου εκατομμύρια οφειλέτες. Έτσι οι τελευταίες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν νέα ανατροπή, με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά να έχει βραχεία κεφαλή.
Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από αυτό το ευμετάβλητο σκηνικό; Το βέβαιο είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική έτσι ώστε να δημιουργήσει καθαρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής και προς το παρόν απαντούν στις δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν είχαμε σήμερα εκλογές με βάση την εκάστοτε συγκυρία. Αυτή η αστάθεια φαίνεται πως δεν θα είναι μικρής διάρκειας και αν τα κόμματα θέλουν πραγματικά να διαγνώσουν το υπό διαμόρφωση –αχαρτογράφητο– πολιτικό τοπίο θα πρέπει πέραν της πρόθεσης ψήφου να λάβουν προσεχτικά υπόψη τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Θα πρέπει να καταλάβουν δηλαδή ότι έχουν να κάνουν με μια κοινωνία, οι πολίτες της οποίας αφενός δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (βλέπε έρευνα MARC για τον ALPHA) και αφετέρου είναι έτοιμοι και επιζητούν εκ βάθρων δομικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος (βλέπε έρευνα Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία).
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την –πιθανότατα– μακρά πορεία, θα παίξει η ικανότητα των ηγεσιών των κομμάτων να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να δουν τη «μεγάλη εικόνα» προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική τους. Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσε;vν της και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση πείθοντας τους πολίτες ότι με αυτόν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη χώρα.
Ο βαθμός δυσκολίας και των δύο στοιχημάτων είναι μεγάλος. Η πιθανότητα –σε περίπτωση αποτυχίας– περαιτέρω αποδόμησης του πολιτικού συστήματος επίσης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις. Όλα είναι ανοιχτά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.