- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ιταλία: 30 νεκροί σε ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης
Ο φετινός απολογισμός των νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο ξεπέρασε τους 1.700
Πρόσφυγες που διασώθηκαν από μια φουσκωτή βάρκα που αναχώρησε από τη Λιβύη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δήλωσαν ότι έως και 30 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους, την ώρα που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο φετινός απολογισμός των νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο ξεπέρασε τους 1.700.
Οι πρόσφυγες αυτοί, που έφτασαν στο Ποτσάλο της Κάτω Ιταλίας, χθες Δευτέρα δήλωσαν ότι η βάρκα στην οποία επέβαιναν έχασε τη μηχανή της και άρχισε να βάζει νερά μερικές ώρες αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη.
Κάποιοι πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν από τον πανικό που προκλήθηκε, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα 20 με 30 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πτώματα.
Οι αφίξεις προσφύγων στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο φέτος, φτάνοντας μέχρι στιγμής τις 60.000 και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερους από 1.700 νεκρούς ή αγνοούμενους. Περισσότερα από 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεκάδες ακόμη είναι νεκροί, επεσήμανε ο ΟΗΕ.
Μια δεύτερη ομάδα επιζώντων από τη φουσκωτή βάρκα είπε στην UNHCR ότι 82 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει αφού έπεσαν στο νερό όταν η βάρκα τους ξεφούσκωσε την προηγούμενη Τετάρτη.
Την ίδια ημέρα περισυνελέγησαν 33 πτώματα, μεταξύ αυτών και 13 γυναίκες και 7 παιδιά, όταν μια ξύλινη βάρκα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να πέσουν στο νερό την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.
Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τις οικονομικές δυσκολίες στην Αφρική έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο θαλάσσιος δρόμος είναι ο μόνος που διαθέτουν για να ξεφύγουν από τις κακοποιήσεις και την αιχμαλωσία στη Λιβύη, όπου διακινητές δρουν ανενόχλητοι.
«Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στη Λαμπεντούζα είχαν τραύματα από σφαίρες», κατήγγειλε ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη.
«Ένας άνδρας είπε στο προσωπικό μας ότι δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι από μέλη πολιτοφυλακών της Λιβύης, οι οποίοι επίσης του έκλεψαν τα υπάρχοντά του», πρόσθεσε.
«Ένας άλλος άνδρας δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι και βασανίστηκε από έναν διακινητή προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα. Πολλοί επιζώντες έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν δει φίλους τους να πυροβολούνται ή να σκοτώνονται στη Λιβύη», επεσήμανε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.