- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ESM: Δεν εξετάζουμε πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα
«Απάντηση» στο δημοσίευμα της Handelsblatt
Ο εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ότι αποκλείει τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη.
Κατά κάποιο τρόπο είναι μια απάντηση σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που κάνει λόγο για πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα με το οποίο διαφωνούν Μέρκελ και Σόιμπλε.
Πάντως η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε «ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, αναφέροντας επίσης ότι «το προφίλ δανεισμού της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της».
Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για μέτρα που «μειώνουν τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».
«Η συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Μάιο προβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα. Τον Αύγουστο του 2018 θα καθορίσουμε εάν τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα», αναφέρει εκπρόσωπος του ESM.
Επίσης προσθέτει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτοκίων που θα συνεπαγόταν συνεισφορές δημοσιονομικού τύπου από κράτη-μέλη».
«Με όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα θα έχει καταφέρει μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη μιας υγιούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% βραχυπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος», προσθέτει καταλήγοντας ότι «πιο ξεκάθαρη εικόνα στα δημοσιονομικά βραχυπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξει μετά το τέλος του προγράμματος και αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας
Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ
Το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.