Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας εκτός πραγματικότητας προς Ευρωπαίους: Κατηγορεί, προειδοποιεί, έμμεσα εκλιπαρεί

Γράμμα για τα εργασιακά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346454-719385.jpg

Εκτός πραγματικότητας είναι το γράμμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας σήμερα, Παρασκευή. 

Ο κ. Τσίπρας, μη βλέποντας καμιά ευθύνη της Ελλάδας, ούτε της κυβέρνησής του ειδικότερα, λέει πως  κάνει ό,τι μπορεί για να πάψει η εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του έχει τηρήσει τις σχετικές δεσμεύσεις, και −ούτε λίγο, ούτε πολύ− κατηγορεί τους εταίρους για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα κύρια σημεία της επιστολής: 

  • «Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
  • «Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις».
  • «Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα»
  • «Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο»
  • «Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το γράμμα είναι ένα ακόμα βημα προετοιμασίας είτε προς άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης άρον άρον, είτε προς εκλογές. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ