- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Εύα Καϊλή εξηγεί πώς η CETA θα προστατεύσει τη φέτα
Και καταγγέλλει την ύπαρξη «στοχευμένης παραπληροφόρησης στην Ελλάδα»
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Τόξου υπερψήφισαν τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και με τη βεβαιότητα ότι είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, αναφέρει η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία βάζει το πλαίσιο προστασίας για 15 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, περιλαμβανομένης και της φέτας και υποστηρίζει ότι γίνεται «στοχευμένη παραπληροφόρηση» στην Ελλάδα.
Η κα Καϊλή σημείωνει τα εξής:
1. Η CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου συνάδει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών μελών.
2. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ειδικά όταν προκύπτουν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό πάντα το εθνικό συμφέρον.
3. Σχετικά με το ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) και την στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνεται ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας. Αυτά, όπως αναφέρονται στη συμφωνία, είναι τα εξής:
- Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
- Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
- Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
- Greek spices: Krokos Kozanis.
- Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
- Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.
Αυτό που αλλάζει με τη CETA, σημειώνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι ότι για 5 συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά, οι οποίοι έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν. Έτσι απαγορεύεται ουσιαστικά η χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία). Αυτό έγινε διότι υπήρχαν ήδη παραγωγοί των τυριών αυτών στον Καναδά και η καναδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμβιβαστική λύση κατά την οποία προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, «σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον σε όλους (παλιούς και νέους παραγωγούς) και η χρήση ενδείξεων, οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα».
Δηλαδή ΔΕΝ θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta η ακόμα Greek style feta ή οι ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς.
Η ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση οι Έλληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν συμφώνησαν στην επικύρωση της συμφωνίας, κατόπιν υποβολής, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους, στο πλαίσιο της CETA.
Συνολικά κρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, καταλήγει η κ. Καϊλή, ότι η συμφωνία CETA έχει πολλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην καναδική αγορά, δημιουργώντας το πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των Ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά, καθώς απλουστεύει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.