- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογο 2 δισ. στον ESM
«Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» σχολίασε o Ρέγκλινγκ
Την αποπληρωμή ελληνικού κρατικού ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2015 ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
«Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποτελεί επίσης, συνέχισε, μία ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται κανονικά.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος» δεσμεύτηκε παράλληλα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Γ΄ προγράμματος, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ, από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς.
Ενας όρος για την αποδοχή της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ ήταν η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και η χρήση της προσόδου για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Αφότου έγινε ο ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή από αυτούς τους πόρους και αυτό οδήγησε σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM.
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σημειώνει ο ESM.
H ανακοίνωση του ΤΧΣ
Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι επιστρέφει 2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την επιτυχή αποπληρωμή των CoCos της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ή Ταμείο) ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους 2δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην ΕΤΕ συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCos) ύψους € 2 δις με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την ΕΤΕ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησαν στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λεκτική ένταση στην Επιθεώρηση Εργασίας - Καταγγελία για εκβιασμό και σύλληψη επιθεωρητή
Ντομπρόβσκις προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό – Όχι σε ρήτρα διαφυγής από την ΕΕ
Απαγορευμένη ζώνη τα χωρικά ύδατα της Σουηδίας
«Αν η γραμμή Μητσοτάκη είναι πως ό,τι λάθος γίνεται τώρα γινόταν και πριν, τότε είμαστε εκτός τόπου και χρόνου»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό του ρόλο - Μιλά για μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση επιμένει σε στοχευμένα μέτρα αντί για μείωση του ΦΠΑ, σοβαρότητα και σεμνότητα για Κοβέσι
Ποια χώρα θα την ξεπεράσει
«Η λήθη να μη μετατρέπεται σε αιτία αναθεωρητισμού, βίας και μισαλλοδοξίας»
«Είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας»
Από το 1963 έως το 2026- Κάθε επίσκεψη προέδρου στην Αθήνα αποτυπώνει μια κρίσιμη συγκυρία
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
«Το "Προλαμβάνω” είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Τι ισχύει με τα κριτήρια
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του γάλλου προέδρου
Σε απάντηση των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού
Παράλληλα θα υπάρξει και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορίες περί διάθεσης 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω voucher
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.