Πολιτικη & Οικονομια

Στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα, δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Τι λέει για το χρέος και το μέλλον της ευρωζώνης 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337036-700956.jpg

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η Ελλάδα, δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη βελγική εφημερίδα L' Echo. Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς αν εξακολουθεί να είναι ανήσυχος σχετικά με την Ελλάδα, απαντά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών. Σημειώνει πάντως ότι το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ αφού αναφέρει ότι αποτελείται από το ύψος του ποσού, τους τόκους που πρέπει να καταβληθούν και τη διάρκεια αποπληρωμής, σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχει συμφωνηθεί πως θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο του ποσού των δανείων, αλλά, από την άλλη, έχει μειωθεί το επιτόκιο και έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα περισσότερα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα, παραδέχεται ότι όταν πολλά χρήματα διατίθενται για την αποπληρωμή χρεών, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Αναφορικά με το γενικότερο μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, ο Ολλανδός αξιωματούχος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, θεωρώντας μικρή την πιθανότητα μιας νέας μεγάλης κρίσης μέσα στο 2017, καθώς και το ενδεχόμενο επικράτησης των λαϊκιστών στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Για το μέλλον της ευρωπαϊκής παραδοσιακής Αριστεράς, αλλά και το δικό του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι που αποτελούν την εκλογική βάση των αριστερών κομμάτων είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τον μέσο όρο στην οικονομική κρίση και ότι η κατάλληλη αντίδραση από πλευράς της Αριστεράς δεν είναι η λαϊκιστική ρητορική, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας και αγοράς κατοικίας, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και ελέγχοντας τις μεταναστευτικές ροές. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ