Πολιτικη & Οικονομια

Wall Street Journal: Προς νέα κρίση η Ελλάδα – Εκλογές θα ζητήσει ο Τσίπρας

«Είναι στριμωγμένος»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333651-691844.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Έπειτα από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο, καθώς μία κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την WSJ, οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός «σκληρού» μνημονιακού προγράμματος που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο να «πέφτουν» οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2009. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προηγούμενοι, αγωνίζεται όπως τονίζει το δημοσίευμα, να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια χώρα που υποφέρει από την ύφεση και τη λιτότητα.

Το δημοσίευμα μεταδίδει τα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν εκ νέου τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Ωστόσο, σχολιάζει ότι «οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία τραυματισμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα».

Τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα αποτελούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά κρίσιμων εκλογών την επόμενη χρονιά, τονίζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα. Το ίδιο ελάχιστη είναι όμως και η προθυμία προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

«Ο στριμωγμένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο ύψους 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα εξετάσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως τονίζουν πηγές από την Ελλάδα, αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και η ΝΔ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην συντριβεί, ορατός κίνδυνος αν συνεχίσουν για πολύ οι Θεσμοί να μην υποχωρούν.

Μέχρι και τον Νοέμβριο, σχολιάζεται στο δημοσιεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούσε ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές θα «ξεκλειδώσουν» νέα δάνεια χωρίς επιπλέον «βαριά μέτρα λιτότητας». Οι Έλληνες υπουργοί, στο μεταξύ, ήλπιζαν να λάβουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα έδινε ώθηση στην οικονομία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις τον τελευταίο καιρό δείχνουν πως η Ελλάδα είναι «παγιδευμένη» ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους δανειστές της: τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

Το Βερολίνο είναι απρόθυμο να δεσμευτεί σε κάτι παραπάνω από ελάχιστες απομειώσεις του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα όπως περικοπές συντάξεων, ειδικά αν η Γερμανία επιμείνει στο ότι η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα…

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για περικοπές που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ