Πολιτικη & Οικονομια

Μικρά μετεκλογικά σχόλια

Λιάπης 1 Είδα τη δήλωση του εξαδέλφου Λιάπη κατά του εξαδέλφου Καραμανλή:

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 274
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics.jpg

Λιάπης 1 Είδα τη δήλωση του εξαδέλφου Λιάπη κατά του εξαδέλφου Καραμανλή: ο άνθρωπος λέει ότι χάσανε επειδή γίνανε πρόωρα οι εκλογές. Του συνιστώ να διαβάσει προσεκτικά τη δήλωση του Σουφλιά: όποτε και να γίνονταν οι εκλογές, θα τις χάναμε.

Λιάπης 2 Ο Παπανδρέου ξεστόμισε «μηδέν εις το πηλήκιον» – ένα κοινότατο lapsus linguae– και χιμήξανε να τον φάνε. Τώρα που ο εξάδελφος μίλησε για «Ηρακλειδείς του στέμματος», για να δούμε, θα τον περιλάβει κανείς; (Ηρακλείς: ήταν οι ημίγυμνοι τραμπούκοι με τα ρόπαλα και τις λεοντές στον παλιό βασιλικό θυρεό της χώρας).

Καραμανλής Ξαναδείτε στο διαδίκτυο τη δήλωσή του τη νύχτα των εκλογών. Πώς γίνεται, αφού απόφυγε επιμελώς την κακιά λέξη «παραιτούμαι», όλοι να καταλάβαμε αυτό ακριβώς; Ας όψεται ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας.

 

ΚΚΕ  1 «Το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ είναι οπωσδήποτε αναντίστοιχο με την επιρροή την οποία έχει μέσα στο λαό και είναι διαπιστωμένη». Ιδού παράδειγμα λεκτικού πλούτου: το «αναντίστοιχο» διευκόλυνε την κ. Παπαρήγα, ν’ αποφύγει τις κακές λέξεις  «πτώση» ή «μείωση». Άσε αυτό το «οπωσδήποτε», άσε το «διαπιστωμένη». Ως γνωστόν, «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

ΚΚΕ 2 «Το ΚΚΕ βγαίνει πιο δυναμωμένο από αυτή τη μάχη» (στην ίδια δήλωση). Πώς συμβιβάζεται αυτό με το «αναντίστοιχο», μόνο η ίδια το ξέρει. Η πτώση 0,60 % και η μείωση των βουλευτών εμφανίζεται σαν «δυνάμωμα». Άρα, αν το ΚΚΕ όντως ανέβαινε, θα ήταν αποδυνάμωση! (Η –ως συνήθως, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία–  δήλωση: www.kke.gr).

Παπανδρέου 1 Τα ψέματα τέλειωσαν, «αρχή άνδρα δείκνυσι». Τώρα θα κριθεί, τον πρώτο καιρό, όσο κρατάει τον αέρα της διψήφιας διαφοράς και μπορεί (εφόσον θέλει) να προχωρήσει σε βαθιές τομές. Γιατί μετά θα μπλέξει με υπουργεία, σκάνδαλα, ίντριγκες, γκρίνιες, ισορροπίες, ανεπάρκειες εαυτού και αλλήλων. Δεν τον ψήφισα, αλλά μια ευχή δεν κοστίζει τίποτα.

Παπανδρέου 2 Παράδειγμα: Θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός που ορκίστηκε ενώπιον αρχιεπισκόπου; 

Δήμας 1 Αν ήμουνα σύνεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα ζητούσα τον Σταύρο Δήμα (σήμερα επίτροπος Περιβάλλοντος στην Κομισιόν) για αρχηγό του κόμματος. Η απήχησή του στην κοινωνία θ’ αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερη από ό,τι κάθε άλλου επίδοξου σωτήρα. 

Δήμας 2 Αν ήμουνα ο Παπανδρέου, θα ζητούσα παραμονή του Σταύρου Δήμα στις Βρυξέλες, έστω κι αν πρόκειται για άνθρωπο που τον είχε ορίσει ο Καραμανλής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που το ζήτησαν ήδη δημοσία, κάτι παραπάνω κατέχουν.

Προτάσεων αναίρεσις Φυσικά οι δύο παραπάνω προτάσεις αλληλοαποκλείονται. Επιπλέον, η πιθανότητα να υιοθετηθεί ειδικά η δεύτερη είναι τόση όση το να πάρει o συμπαθής Λεβαδειακός το πρωτάθλημα. 

Πατριανάκου Αν οι νεοδημοκράτες δεν «αγοράσουν» Δήμα, τους έχω κι εναλλακτική: Φεβρωνία Πατριανάκου – κι ας μην εξελέγη στη Λακωνία. Έξυπνη, ήρεμη, με συγκροτημένο λόγο, σοβαρή, όμορφη, πολιτικά έμπειρη, με καλή τηλεοπτική παρουσία και στην κατάλληλη ηλικία για αρχηγός. Μιλάω πολύ σοβαρά.

ΛΑΟΣ Ο μπαμπούλας φαρδαίνει και ψηλώνει.

Άλλα τα μάτια του λαγού… Ο Σουφλιάς, αν και εκλεγμένος, αποχωρεί ως ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολιτικός (βάσει δημοσκοπήσεων), με μια δήλωση-υπόδειγμα για τους νεότερους. Ο Αχιλλέας, αφού ζημίωσε το κόμμα του στις δύο τελευταίες εκλογές με τα καμώματά του στις Σέρρες, αποχωρεί κατησχυμμένος, κατισχυμένος και εκλογικά μαυρισμένος. Ο πρώτος αφήνει έργο κι ένα καλό όνομα. Ο δεύτερος, πλην της γνωστής ιδιότητας «αδελφός του Κωνσταντίνου και θείος του Κωστάκη», τι ακριβώς αφήνει; (Η δήλωση Σουφλιά: www.inews.gr/60/afti-einai-i-dilosi-paraitisis-tou-souflia.htm)

Δυναστικά νέα Στην περίπτωση που ανησυχείτε για το μέλλον της «κληρονομικής μας δημοκρατίας»: τα δίδυμα του Καραμανλή είναι ακόμα μικρά, ενώ ο γιος του Παπανδρέου υπηρετεί τη θητεία του (στις ειδικές δυνάμεις, μάλιστα). 

Μουλόπουλος Φίλος γκαρδιακός, συνάδελφος στο «Βήμα» με το νεοεκλεγέντα βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μου λέει ότι πρόκειται για άνθρωπο εξαιρετικής ακεραιότητας. Δεν έχω κανένα λόγο ν’ αμφιβάλλω, χαίρομαι που προέρχεται από το σινάφι κι εύχομαι καλή εκπροσώπηση των ψηφοφόρων στη Βουλή.

Παυλόπουλος Θυμάμαι πολύ καλά να διαβεβαιώνει πως θ’ αποσυρθεί από την πολιτική «όταν φύγει κι ο Καραμανλής». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κ. Προκόπη.

Παιδιά για υιοθέτηση Αν τελικά κατέβουν για αρχηγοί οι τρεις (Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σαμαράς), επισημαίνω: η πρώτη είναι μία Μητσοτάκαινα (=ξένο σώμα στην ορίτζιναλ Δεξιά) και οι άλλοι δύο πρώην διασπαστές της ΝΔ («Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών» και «Πολιτική Άνοιξη» αντίστοιχα), ο Σαμαράς μάλιστα είχε ρίξει και την κυβέρνηση του κόμματός του. Μιλάμε συνεπώς για πιθανότατο «σφαγείο» μέχρι το συνέδριο.

Τσίπρας Αρέσει δεν αρέσει, ο πιτσιρικάς απογαλακτίστηκε, στάθηκε, εκλέχτηκε (με σταυρό) και εδραιώθηκε. Κάτι είχε διαβλέψει ο Αλαβάνος. Ο Αλαβάνος; Ποιος Αλαβάνος;

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ