Πολιτικη & Οικονομια

Πιο πολύ φως στο παρασκήνιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου

Wikileaks: Τα μυστικά email των Ομπάμα-Κλίντον για να πειστεί ο Τσίπρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328388-678732.jpg

Το πρακτορείο Russia Today δίνει στη δημοσιότητα νέα μυστικά emails για το πώς και χάρη σε ποιους νυν και πρώην «πλανητάρχες» ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για μια σειρά μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία διέρρευσε το Wikileaks και αναφέρονται στην περίοδο μετά το ελληνικό δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015. «#Podesta emails: Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα εργάστηκαν για να επηρεάσουν την Ελλάδα στην συμφωνία λιτότητας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο Russia Today.

Τα emails έχουν αποσταλεί από τον λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Δείχνουν ότι το μέτωπο Μπαράκ Ομπάμα-Μπιλ Κλίντον συνεργάστηκαν για να επηρεάσουν την Ελλάδα να αποδεχθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης που περιελάμβανε νέα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με το Wikileaks στις 10 Ιουλίου του 2015 ο κ. Ποντέστα στέλνει email στην επικεφαλής προσωπικού του Κλίντον, Τίνα Φλάουρνοϊ και την φέρεται να την ρωτά ρωτά αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να μιλήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σ.σ. Ουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον) έχει το θάρρος και μια τέτοια σχέση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ώστε να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει. Η συνεργάτιδα του κ. Κλίντον απάντησε ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος θα έκανε το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι -θα πιέσουμε και την Μέρκελ;».

Την  ίδια μέρα, ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αμιτάμπ Ντεσάι φέρεται να στέλνει email στον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέινις ΜακΝτόνοου. «Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Μέρκελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βοσνία -έτσι θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ - να βάλουμε τον WJC να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ στη βάση του να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος». Η απάντηση ήταν θετική; «Θα καλωσορίζαμε μια ώθηση προς την καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε. Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο». Σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές η αμερικανική ηγεσία ζήτησε να τονιστεί στον κ. Τσίπρα πόσο σημαντικό είναι γεωπολιτικά και οικονομικά να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν και υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο.  «Ο Τσίπρας συμφώνησε να αυξήσει φόρους και να προχωρήσει σε περικοπές στο δημοσίων δαπανών. Μιλώντας μετά τη συμφωνία, είπε "είναι εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά περίεργο τρόπο, ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative τον Σεπτέμβριο του 2015 και του πήρε συνέντευξη ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον», σχολιάζει το Russia Today.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ