Πολιτικη & Οικονομια

Στον αστερισμό της διαπραγμάτευσης Δραγασάκης – Τσακαλώτος – Στουρνάρας

Συνάντηση για αξιολόγηση και διοικήσεις τραπεζών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327709-677259.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Θέματα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το βράδυ της Δευτέρας, καθώς τα «ραντεβού» των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες μετά.

Τις επόμενες ημέρες, όπως ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές, πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες σχετικά με τις διοικήσεις, των συστημικών τραπεζών, με την Εθνική Τράπεζα να έχει προχωρήσει με την διαδικασία πρόσκλησης για την κάλυψη των θέσεων, ενώ παράλληλα και η  Τράπεζα Πειραιώς, θα προχωρήσει σε αλλαγές στις θέσεις του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε η «nomination committee», που αποφάσισε ότι τα πρόσωπα της νέας διοίκησης της Πειραιώς, πρέπει να ανακοινωθούν συγχρόνως και όχι σταδιακά. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως, ότι θα σημειωθεί μία μικρή καθυστέρηση μέχρι να πληρωθούν και οι δύο θέσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά την συνάντηση, αφού ανέφερε πως ενημερώθηκε ο κ Στουρνάρας για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε αισιόδοξος και για το θέμα του χρέους υπογραμμίζοντας: « Όλοι μιλάνε με όλους υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».  

Και οι τρεις άνδρες δείχνουν να έχουν κοινή γραμμή για το χρέος, παρά την εμμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση της όποιας συζήτησης για το ελληνικό χρέος το 2018. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο οποίος τόνισε πως αν το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή.  «Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ