Πολιτικη & Οικονομια

Ποια διεύρυνση; Ο Καμμένος να είναι καλά...

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325708-672050.jpeg

Τα σενάρια για ρωγμές στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- με βάση την οποία η κυβέρνηση προχωρά “κι ας αλυχτούν τα σκυλιά” όπως είχε πει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, αναζωπυρώθηκαν με αφορμή την μίνι κρίση για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, οι αιχμές του κ. Καμμένου κατά του κ. Καλογρίτσα αλλά και ο ξεσηκωμός των ΑΝΕΛ- χοροστατούντων του προέδρου και του Τ. Κουίκ-για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα Θρησκευτικά στάθηκαν αφορμή εκτιμήσεων για  πιθανές αναταράξεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακόμα και με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, έκανε ορισμένους να αναρωτηθούν αν θα υπάρξουν απώλειες από διαφωνούντες βουλευτές όχι μόνο των ΑΝΕΛ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ

Τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε, για πολλοστή φορά, κάνοντας πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την πιο ανθεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία την εποχή των μνημονίων.

Ο κ. Φίλης απέσυρε τις αναφορές του για αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αφού είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές προσεγγίσεις  του Μαξίμου με την Ιερά Σύνοδο και είχε ενεργοποιηθεί η καλή σχέση που διατηρεί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Αλλά και η “πληγή” του κ. Καλογρίτσα έκλεισε, με τον κ. Καμμένο να θριαμβολογεί και την κυβέρνηση να δείχνει ικανοποιημένη από την τελική έκβαση μιας υπόθεσης, που υπέσκαπτε το “ηθικό πλενονέκτημα” της κυβέρνησης.

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλά κρατεί, ακόμα και όταν εμφανίζονται πολιτικοί κραδασμοί ή εκδηλώνονται διαφωνίες. Μάλιστα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος διαπίστωνε πρόσφατα, με αφορμή τη διαφωνία των ΑΝΕΛ στην  ψηφοφορία για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, πως “καλό είναι να εμφανίζεται διαφοροποιημένος ο κ. Καμμένος, γιατί έτσι συγκρατεί και τη δική του εκλογική βάση”...

Αν όμως το πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ δεν υφίσταται, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μέρος ενός γενικότερου προβλήματος συμμαχιών, που εξακολουθεί να παραμένει στις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα. Άλλωστε ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κριτική θα ασκηθεί.

Η προοπτική συμμαχιών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το Ποτάμι έχει απομακρυνθεί-αν και στο Μαξίμου διατείνονται πως μια μελλοντική προσέγγιση με την κ. Γεννηματά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί ένα ιδιότυπο προσυνεδριακό άνοιγμα, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή εκδήλωση απολογισμού για τα δυο χρόνια παρουσίας στην Ευρωβουλή που παρουσίασε ο κ. Δημ. Παπαδημούλης. Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αναταποκρίθηκαν ο κ. Φώτης Κουβέλης,  η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο “ξεχασμένος” κ. Στέφανος Τζουμάκας, ο πάλαι ποτέ υπουργός κ. Ρουπακιώτης και στελέχη από το χώρο του ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και της “κουβελικής” ΔΗΜΑΡ.

“Μπορεί να μην κάνουν τη διαφορά αλλά κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα, στον προσεχή ανασχηματισμό” ήταν το σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση. Μέχρι τότε πάντως το “ένα το κρατούμενο” παραμένει η αδιάρρηκτη όπως αποδεικνύεται σχέση με τους ΑΝΕΛ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ