Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Δέσμευση Μέρκελ-Ολάντ για διατήρηση του status quo στα σύνορα της Ευρώπης ως τις 6/3

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320202-629420.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι

  • το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και
  • η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κυβερνητικές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχυρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ