Πολιτικη & Οικονομια

Politico: Δεν είμαστε ακόμα ασφαλείς από το Grexit

Μεταξύ αξιολόγησης και προσφυγικής κρίσης ο Ιούλιος προβλέπεται βαρύς για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318869-627675.jpg
EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Μια ομάδα αναλυτών ενός εκ των βασικών οίκων αξιολόγησης χαμογέλασαν συγκαταβατικά όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μου απέκλεισαν ξεκάθαρα το ενδεχόμενο και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη», γράφει η οικονομική αναλύτρια του περιοδικού «Politico», Μέγκαν Γκριν. Ωστόσο, σχολιάζει η ίδια «δεν είναι η πρώτη φορά που οι οίκοι αξιολόγησης κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου τη στιγμή της κρίσιμης αλλαγής και μεταστροφής. Οι μάχες που δίνει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παράλληλα με τη διαχείριση της άφιξης χιλιάδων προσφύγων στις ακτές της είναι πολύ πιθανόν να συγκρουστούν μετωπικά το καλοκαίρι. Και βάζω στοίχημα ότι τότε θα επιστρέψει στο τραπέζι το θέμα του Grexit».

image

Η σύμβουλος οικονομικών θεμάτων αναφέρει ότι ένα χρόνο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν να ασχολούνται τόσο με την οικονομική δυστοκία της Ελλάδας όσο έκαναν το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ», εκτιμά η Μέγκαν Γκριν καθώς αυτή την εβδομάδα οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση. «Και όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με την Ελλάδα, αυτή η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί και να είχαν ήδη απελευθερωθεί τα απαραίτητα κεφάλαια». Η αναλύτρια του Politico θεωρεί ότι το φλέγον θέμα είναι το συνταξιοδοτικό. Το χαρακτηρίζει «τοξικό» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να καλύψει το κενό των 600 εκατομμυρίων ευρώ αυξάνοντας τις εισφορές στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επισημαίνει ότι με την ανεργία στα ύψη οι περισσότεροι Έλληνες περιμένουν να συντηρηθούν από τους συνταξιούχους.

Το κύμα διαμαρτυριών απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ελιγμούς. Η Μέγκαν Γκριν εκτιμά ότι οι δανειστές θα παίξουν «σκληρή μπάλα» με την Ελλάδα για τους εξής λόγους: «Πρώτον το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης δεν τους τρομάζει πια. Δεν είναι όσο αποτρεπτικό ήταν κάποτε. Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο οι τότε ηγεσίες έλεγαν στους πιστωτές ότι είναι καλύτερο να διαπραγματεύονται με αυτούς παρά με την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. Αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί πια.

Δεύτερον με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική για την πρωθυπουργία της Ελλάδας με έναν πολιτικό που είναι θετικός ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Ενδεχομένως και οι δανειστές να προτιμούν τον Μητσοτάκη από τον Τσίπρα.

Τρίτον το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης. Το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Αυτό σημαίνει είτε ελάφρυνσή του είτε νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βλέπουν με "καλό μάτι" την ελάφρυνση. Ως εκ τούτου το ΔΝΤ αναμένεται να είναι ο πιο σκληρός από όλους στη διαπραγμάτευση, γιατί γνωρίζει ότι έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία δεν προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. Τέλος, η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι από πολλά πια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Εκτός από την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με το Brexit και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία».

Το δημοσίευμα του Politico γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει όλες οι προαναφερθείσες κρίσεις στην ΕΕ ασκούν πολιτικές πιέσεις στην Μέρκελ, η οποία θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν κάποια στιγμή ότι η μόνη λογική λύση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι ίσως το Grexit. Αν κατέληξαν μία φορά σε αυτό το συμπέρασμα γιατί να μην το ξανακάνουν», διερωτάται η αναλύτρια του Politico.

Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει άλλη μια δόση 3,5 δις ευρώ. «Μέχρι τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι μια άλλη χώρα», υποστηρίζει η Γκριν αναφερόμενη στο κύμα των προσφύγων και την απειλή εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Όπως σημειώνει η Μέρκελ τα έκανε θάλασσα με το προσφυγικό. Πρώτα άνοιξε τα σύνορα της χώρας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολονία έχει αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου. «Αντί να κλείνει και να ανοίγει τα δικά της σύνορα η Μέρκελ έχει την πιο δελεαστική επιλογή να αναπτύξει ευρωπαϊκό στρατό συνοριοφυλάκων στη ΦΥΡΟΜ και στη Βουλγαρία και να εγκλωβίσει τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα ο ευρωσκεπτικισμός στις τάξεις των Ελλήνων μεγαλώνει. «Αισθάνονται ότι υφίστανται το βάρος μιας προσφυγικής κρίσης για την οποία οι δυτικές δυνάμεις ευθύνονται και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα τους. Η Μέγκαν Γκριν καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα έρθει πάλι αντιμέτωπη με ένα κραχ και με ακόμα μεγαλύτερη εισροή προσφύγων. Το γεγονός ότι μέχρι τότε ούτε η ΕΕ θα έχει μια αποτελεσματική και κοινή μεταναστευτική πολιτική η έξωση της Ελλάδας από το Σένγκεν φαίνεται αναπόφευκτη και ίσως η χώρα να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά εκτός του ευρωπαϊκού πρότζεκτ. Ο Σόιμπλε είναι πολύ πιθανό να καταθέσει εκ νέου την περσινή του πρόταση για προσωρινό Grexit και η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί από το πόση αλληλεγγύη υπάρχει ακόμα μεταξύ των κρατών μελών. Το μέλλον φαίνεται ζοφερό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ