Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας στους Financial Times: Το Grexit είναι αδύνατον

«Λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις ο ιδανικός συνδυασμός»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318586-627286.jpg

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) είναι απολύτως αδύνατη, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. Πρόκειται, πρόσθεσε, για κεφάλαιο που έχει κλείσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν μηδενικός, ενώ τον Ιούλιο η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε ύφεση 2,5% ή και μεγαλύτερη. Τα τελευταία στοιχεία - για τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, τους δείκτες εμπιστοσύνης - δείχνουν κάποια ανάκαμψη, πρόσθεσε. Για το 2016 εκτίμησε ότι είναι πιθανός ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, εφόσον κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο Διοικητής σημείωσε ότι έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωστία τους. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σημείωσε, είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο προέκυψε κυρίως από την ύφεση και όχι από κακή διαχείριση των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι θεσμοί έρχονται σύντομα στην Ελλάδα και ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μία συμφωνία το γρηγορότερο, καθώς αυτή θα αποτελούσε καταλύτη για μία σειρά θετικών εξελίξεων. «Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, φυσικά», είπε, αλλά τόνισε ότι από το 2009 έχουν καλυφθεί πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Το υπόλοιπο τμήμα, πρόσθεσε, δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με την αρχική προσπάθεια.

Το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος, τώρα, είναι το τελευταίο τμήμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ο κ. Στουρνάρας. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι διαρθρωτικές και δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτές. Ο Διοικητής τόνισε ότι θα ήθελε να δει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις. Θα μπορούσαμε, είπε, να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερη λιτότητα, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε τον ιδανικό συνδυασμό. Μπορεί να υπάρξει, είπε, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Διοικητής είπε ότι υπήρχε δέσμευση των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους από το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, η οποία μένει να εκπληρωθεί. Χαρακτήρισε την ελάφρυνση του χρέους σημαντικό θέμα από ουσιαστική και συμβολική πλευρά. Η βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε.

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από ανάλυση που έχει γίνει προκύπτει ότι τα οφέλη καρπούνται κυρίως οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, ενώ το κόστος επιβαρύνει κυρίως τις χώρες διέλευσής τους. Τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να ελέγξει το προσφυγικό κύμα, καθώς έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας φέτος, είπε, θα κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 0,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι το έμμεσο κόστος είναι υψηλότερο. Ο Διοικητής εκτίμησε ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του κόστους αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.