Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317954-626214.jpg

Δεν διαβλέπει κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκτιμά πως αν εκλεγεί, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματος σε 111 μέρες.


Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα. Τι πρέπει να αλλάξει για να συνομιλήσει με τους νέους;

Να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της, να μπει οξυγόνο, να καθαρίσει η καμαρίλα και η χρόνια κλεισούρα. Η πολιτική θα έπρεπε να είναι ελκυστική για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους που είναι από τη φύση τους ιδεαλιστές. Είναι χρέος μας να την κάνουμε ελκυστική φτιάχνοντας ένα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα. Έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τον τρόπο που θα το πετύχουμε αυτό μέσα σε 111 μέρες. Είναι βέβαιο ότι μέσα από τη δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, οι νέοι θα μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά. Και μαζί με αυτούς όλες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας που δικαίως τις περισσότερες φορές μάς γύρισαν την πλάτη.

Αν εκλεγείτε αρχηγός στη ΝΔ, τι θα κάνετε με τους άλλους υποψήφιους;

Θα επανεξετάσουμε τις δομές και τις λειτουργίες, άρα και το οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή. Γνώμονας όλων των αποφάσεων που θα αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας είναι η αξιοκρατία. Όλοι αξιολογούνται και όλοι συμβάλλουν ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιολογηθούν και οι συνυποψήφιοί μου.

Διαβλέπετε κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ μετά τις εκλογές;

Κανέναν απολύτως. Από την ανοιχτή διαδικασία της 20ής Δεκεμβρίου η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη, ανανεωμένη και αξιοκρατική. Με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων μας δημιουργούμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την εναλλακτική αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση που θα ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα και θα την οδηγήσει στην ευημερία. Στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώνονται όχι μόνο οι Νεοδημοκράτες αλλά και όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας.

Για να είμαι πιο σαφής: Πώς μπορεί να συνυπάρξει ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άδωνι Γεωργιάδη που διακηρύσσει ότι εκφράζει τη σκληρή Δεξιά;

Ειδικά με τον Άδωνι είχαμε μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία ως υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση. Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη έχουμε στελέχη, μέλη και φίλους που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Το ζητούμενο δεν είναι να συμφωνούμε πάντοτε όλοι σε όλα. Εφόσον λειτουργούμε μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο αρχών και αξιών, ζητούμενο είναι ο δομημένος ανοιχτός και ενημερωμένος διάλογος που οδηγεί στη σύνθεση.

Πολλοί λένε ότι ο πολιτικός σας λόγος ταιριάζει πιο πολύ με αυτόν του Ποταμιού ή ότι θα νιώθατε πιο άνετα σε ένα κεντρώο κόμμα. Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική μου οικογένεια, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να με εκφράσει καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό που άφησε η Νέα Δημοκρατία στην πολιτική ζωή του τόπου. Το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο του πολιτικού σκηνικού είναι βέβαιο ότι θα εκφράσει και θα συμπεριλάβει και τους πολίτες που αναζήτησαν την πολιτική τους εκπροσώπηση στο Ποτάμι.

Είστε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης με το οποίο διαφωνεί η Εκκλησία και αρκετοί συνάδελφοί σας βουλευτές στη ΝΔ. Μήπως πρέπει να βάλετε νερό στο κρασί σας;

Η θέση μου αλλά και της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, υπέρ της διαφύλαξης και διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων στη δικαιοδοσία των οποίων υπαγόμαστε.

Αισθάνεστε ότι η ΝΔ είναι δέσμια των «τζακιών»;

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας απέχει πολύ από τη λειτουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού, συμμετοχικού κόμματος αρχών και αξιών. Γι’ αυτό χρειάζεται να δούμε τη Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Να αναφερόμαστε σε ιδέες και προτάσεις και όχι σε πρόσωπα.

Πιστεύετε ότι το κόμμα σας ζημιώθηκε από τις σχέσεις με τη διαπλοκή;

Η διαπλοκή ζημίωσε την Ελλάδα. Και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας οφείλονται στις μακρόχρονες παράνομες σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα σε πολιτικούς, εργολάβους και προμηθευτές του δημοσίου, καθώς και καναλάρχες.

Αν εκλεγείτε αρχηγός της ΝΔ, τι θα κάνετε με τα χρέη της στις τράπεζες;

Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι επιβαρυμένη με μεγάλα χρέη. Η θέση μου είναι ότι η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζομένους του κόμματος και για την εξυπηρέτηση των δανείων μας.

Ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει τις διατάξεις ενός προγράμματος που και εσείς ψηφίσατε τον περασμένο Αύγουστο. Μήπως είναι πιο βολικό αυτό για εσάς, τώρα που είστε αντιπολίτευση;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που η ίδια (εξαναγκαζόμενη, όπως διαμηνύει ο πρωθυπουργός) θεσμοθετεί. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία εισάγει εκπρόθεσμες τροπολογίες προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικούς «ημετέρους» σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ήδη έχουμε δεχθεί «κίτρινες κάρτες» από τους πιστωτές μας, κι ακόμα δεν αρχίσαμε. Δεν βλέπω τίποτα «βολικό» για εμάς σε αυτό.

Γιατί αρνείστε την πρόταση του πρωθυπουργού για συνεννόηση, έστω στα μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό ή το μεταναστευτικό;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος στα θέματα οικονομικής πολιτικής, στην αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στην προσέγγισή μας στα θέματα παιδείας. Παρόλα αυτά είμαι καταρχήν υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συμφωνήσω σε κοινή δράση με την κυβέρνηση, υπό τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον θα έπρεπε να πεισθώ ότι οι προθέσεις της είναι ειλικρινείς. Δεύτερον θα έπρεπε η κυβέρνηση να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δίχως αξιοπιστία, συναίνεση δεν χτίζεται. Τρίτον, θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν. Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν πληρούνται από την κυβέρνηση ούτε κατ’ ελάχιστον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ