Πολιτικη & Οικονομια

Το Χάρβαρντ εξηγεί γιατί άφησε «μετεξεταστέο» τον Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317427-625634.jpg
EPA/LAURENT DUBRULE

Ο Ρόμπερτ Μονούκιν, επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του Χάρβαρντ εξήγησε στην «Καθημερινή» για ποιο λόγο το καταξιωμένο πανεπιστήμιο χαρακτήρισε ως χειρότερη διαπραγματευτική για το 2015 αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα, ο Ρόμπερτ Μονούκιν, υπογράμμισε πως, στην πρώτη περίοδο, ως τέλος Φεβρουαρίου, πίστευε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση.

Στη δεύτερη φάση όμως, που κατέληξε με την τελική συμφωνία, ο επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του Χάρβαρντ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών «έκαναν πολύ κακή δουλειά».

«Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί για αυτό ασχολήθηκε με τη ''ρητορική άνθηση''», αναφέρει ο έμπειρος καθηγητής, που είχε συμβουλευτικό ρόλο σε μία σειρά διαπραγματεύσεων, στο Βέλγιο, στο Μεσανατολικό και σε πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως παραδέχεται του προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχιζε να κάνει ρητορικά σχόλια στο blog του, ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά».

Το γεγονός που φάνηκε περίεργο στον Ρόμπερτ Μονούκιν πιο πολύ ήταν η απόφαση για το δημοψήφισμα, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα ως τραγική ιδέα.

«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι του φάνηκε περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως ένα «Όχι» θα έκανε τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.