Πολιτικη & Οικονομια

9 + 1 πρώιμες σκέψεις για τη νίκη του Μητσοτάκη

Αν και δεν είμαι νεοδημοκράτης, τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη την έλπιζα

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317298-625485.jpg

1. Φαίνεται πως η κοινωνία (έστω το νεοδημοκρατικό κομμάτι της) διατηρεί ισχυρά αντανακλαστικά μη αυτοκτονίας και επιβίωσης.

2. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στρέφεται σε φιλελεύθερη κατεύθυνση, για πρώτη φορά μετά τα χρόνια του Κώστα Μητσοτάκη.

3. Τα άλλα δύο κύρια ρεύματα στη ΝΔ, δηλαδή οι καραμανλικοί και η Λαϊκή Δεξιά, συρρικνώνονται και υποβιβάζονται σε μειοψηφικά. Η νίκη Μητσοτάκη είναι κόλαφος α) για το 2004-2009, δηλαδή τη χειρότερη μεταπολιτευτική πενταετία, τα χρόνια του Κώστα Καραμανλή (και του Προκόπη Παυλόπουλου…) β) για την ανεύθυνη αντιπολίτευση του Σαμαρά των ετών 2010-2011 και την κωλοτούμπα του 2012. Να δούμε τώρα σε ποιο βαθμό αυτοί οι άλλοι (και οι ειδικά οι υπόγεια φιλοτσιπρικοί καραμανλικοί) θα δεχτούν το φιλελευθερισμό του νικητή.

4. Το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Δράση και η Δημιουργία Ξανά! πιέζονται έντονα. Από την άλλη, είναι και δυνητικοί σύμμαχοι του Μητσοτάκη. 

5. Δημιουργείται μια υπαρκτή εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη διαδοχή της οποίας δεν φτάνει μονάχα η φθορά από την αποτυχία.

6. Η αμεσοδημοκρατική διαδικασία (κληροδότημα του Γιώργου Παπανδρέου, θυμίζω, που έχει παγιωθεί σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), με τη συμμετοχή τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σβήνει τις μομφές και τους υπαινιγμούς σχετικά με την οικογενειακή καταγωγή του νικητή.

7. Η ρητορική του συντηρητικού κρατισμού (ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα κ.λπ.) ενάντια στη ΝΔ θα οξυνθεί έντονα.

8. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός και εφόσον μείνει συνεπής σε ό,τι έδειξε η πρόσφατη υπουργική του θητεία και σε ό,τι έλεγε ως υποψήφιος πρόεδρος, τότε θα συνεχίσει τον αστικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης (που λιγότερο ή περισσότερο τον εκφράσανε οι: ορίτζιναλ Καραμανλής, Κώστας Μητσοτάκης, Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου)

9. Ανάλογη θα είναι βέβαια και η αντιμετώπιση της κυβέρνησής του από τις συντηρητικές κρατικιστικές δυνάμεις.

10. Αν και δεν είμαι νεοδημοκράτης, τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη (τείνει να γίνει σκέτος Κυριάκος για τον κόσμο, καλό αυτό) την έλπιζα, μα δεν την περίμενα (είχα γράψει και σχετικό άρθρο, απαισιοδοξώντας). Χαίρομαι πολύ, μα πάρα πολύ που έκανα λάθος.

10 προς 11 Ιανουαρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.