- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χαστούκι για τα «μπλοκάκια» το νέο ασφαλιστικό
Εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών
Τα πάνω-κάτω φέρνει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.
Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προτείνεται από το 2017 και μετά, να θεσπιστεί εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο 20% αυτού. Το ποσό που θα καταβάλλουν θα προκύπτει από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τις δραστηριότητες που είχαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκια».
Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), δηλ. από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους. Αντ’ αυτού θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.
Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.
Για μια τριετία αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και οι εισφορές για όσους είχαν χαμηλότερα ασφάλιστρα (επιστήμονες, αγρότες κ.ά.). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στα 5.860 ευρώ.
Το νομοσχέδιο καθορίζει επίσης κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ, προκειμένου να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου.
Αναλυτικά η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αναφέρει: Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (αφορά τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώνει σε εισφορές και φόρους ένας αυτοαπασχολούμενος διαμορφώνεται ως εξής:
- Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος
- Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω
- Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος
- Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες υπό διωγμό
Το Ποτάμι με ανακοίνωση του αναφέρει για το θέμα:
Η συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε πάντα υπό διωγμό τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με την πρόταση Κατρούγκαλου οι επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πολλαπλασιαστούν, ακόμη περισσότεροι αυτοπασχολούμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία και θα υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει 38,5% εισφορές επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος (20% εισφορά για κύρια σύνταξη, 7,5% εισφορά για επικουρική σύνταξη και 6,95% εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για ΕΦΑΠΑΞ). Αν μετά την αφαίρεση των εισφορών, προστεθεί 26% φορολόγηση, τότε έχουμε ένα εξωπραγματικό 54,5% των εσόδων του αυτοαπασχολούμενου να πηγαίνει στο κράτος. Χωρίς μάλιστα να έχουμε υπολογίσει τις έκτακτες εισφορές, την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος!
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το κυβερνητικό συνονθύλευμα των οικονομημένων και άεργων κομματικών υπαλλήλων, που δεν έχουν ιδέα τι Γολγοθά τραβάει καθημερινά ένας ελεύθερος επαγγελματίας για να επιβιώσει.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τα 10 πλήγματα για εργαζόμενους και συνταξιούχους που φέρνει το σχέδιο Κατρούγκαλου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.