Πολιτικη & Οικονομια

Ίδρυμα Αντενάουερ: Εκλογές ή ανασχηματισμός το 2016

Το 2015 θα περάσει στην ελληνική ιστορία ως ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315772-623184.jpg

«Τελειώνει μία από τις πλέον ταραχώδεις χρονιές της πρόσφατης εξαετούς μεταρρυθμιστικής ιστορίας της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση του το Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (γραφείο Αθηνών), το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. «Στην πολιτική και τα ΜΜΕ επικρατεί πλέον ηρεμία. Είναι το θέμα φυγή και μετανάστευση εκείνο το οποίο ξαναφέρνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη» αλλά και «ο δρόμος προς την πολιτική σταθεροποίηση δεν έχει βρεθεί ακόμα», σημειώνει η έκθεση και εκτιμά ότι «το 2015 θα περάσει στην ελληνική ιστορία ως ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία αλλαγή», αλλά και άλλα δημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας εγκατέλειψαν, πλέον, την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία». Εντούτοις το Ίδρυμα διαπιστώνει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός και μαζί του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη θέση» διότι «εντωμεταξύ η αντιπολίτευση -αντίθετα από ό,τι έκανε τον Αύγουστο- δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες στη Βουλή».

Για τις μεταρρυθμίσεις, η εν λόγω έκθεση εκτιμά ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν δύσκολα θέματα στο Κοινοβούλιο, αλλά «συνολικά βρίσκονται πολύ πίσω σε πολλούς τομείς και για πολλούς παραμένει ανοικτή η εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν από τη δυσκίνητη και αδύναμη, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή της με ειδικούς, διοίκηση». Διαπιστώνει ότι «συνειδητά αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο δύσκολες μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ότι ιδίως η μείωση των συντάξεων θα είναι «για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δύσκολο εγχείρημα», θεωρεί ότι είναι «προβλέψιμα τα προβλήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», και ότι «περαιτέρω απώλειες βουλευτών δεν μπορούν να αποκλεισθούν», ενώ «κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού ή ακόμα και νέων εκλογών».

Η έκθεση αναφέρει ότι λόγω της υποβάθμισης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο απέτυχαν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να εξασφαλιστούν ψήφοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι «με την επιλογή των ΑΝΕΛ ως εταίρο ολοκληρώθηκε η ρήξη». Συμπεραίνει, δε, ότι «στην ανησυχία τους για το προφίλ τους κανένα (από τα ήδη αποδυναμωμένα) κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται διατεθειμένο να συναινέσει στα δύσκολα μέτρα». Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε αυτή τη δυσκολία προστίθεται και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, όπως επίσης και ότι «η πολιτική που ακολούθησε ο προσωρινός πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θεωρείται στο κόμμα του αποτυχημένη».

Εκτιμάται ότι ούτε και το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να δώσει την οποιαδήποτε υποστήριξη στην κυβέρνηση, για λόγους «αυτοπροστασίας» και «εκδίκησης» αλλά και ότι τα άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το «Ποτάμι» και η «Ένωση Κεντρώων» είναι «απογοητευμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να ενισχύσουν το δικό τους αδύναμο προφίλ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ