Πολιτικη & Οικονομια

Άρση capital controls μέχρι το Μάρτιο εκτιμά ο Τσίπρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315753-623172.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Την επιθυμία του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς υιοθετεί «μη εποικοδομητική στάση» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times. Εκτιμά παράλληλα πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της  χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ώστε να αναλάβει η ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», γράφουν οι  Financial Times.

Με δηλώσεις του στους FT, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι τον προβληματίζει «η μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν τον επόμενο χρόνο θα λάβει την απόφαση για την παραμονή του ή μη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει επίσης τη θέση ότι μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η Ευρώπη διαθέτει πια την θεσμική ικανότητα, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι τα capital controls «θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο» και πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Εναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή» τονίζει.

Συμπληρώνει παράλληλα ότι «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και μετάνα έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».

Οι δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ μάλλον δεν θα ακουστούν καλά στην Γερμανία που επιμένει εξ αρχής για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας του τελευταίου, αλλά και λόγω των αμφιβολιών που διατηρεί το Βερολίνο για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν, σχολιάζουν οι Financial Times

O έλληνας πρωθυπουργός- παρότι έχει επικροτήσει την στάση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους- τώρα υιοθετεί μια στάση που ρισκάρει να αποξενώσει το Ταμείο το οποίο είναι ισχυρός σύμμαχος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο όποιο «κούρεμα» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.