Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Μπροστά μας η μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό

«Το κόμμα δεν μπορεί απλά να παρακολουθεί την κυβέρνηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315165-233252.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έκκληση για ετοιμότητα και τακτικούς ελιγμούς απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τους συντρόφους του εξηγώντας ότι η «η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό» είναι ακόμη μπροστά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Να «είστε έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη», είπε χαρακτηριστικά και ότι μόνον έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χρήσιμος για τις κοινωνικές τάξεις τις οποίες εκπροσωπεί.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη προεκλογική της δέσμευση, εκείνη για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανέφερε, έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους. «Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη, αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής «κόκκινης γραμμής» για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Κατήγγειλε, ωστόσο, την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή «εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα του Ιουλίου δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά «να σωθεί το βιος των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν την σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας». Είπε μάλιστα ότι ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο.

«Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης αυτή στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Για το Προσφυγικό δεσμεύτηκε να συνεχίσει η κυβέρνηση να εργάζεται για να αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στο δράμα των προσφύγων.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση, όχι για να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα που διατηρούσε το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά για να διαμεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας. «Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την μετατόπιση των κοινωνικών μετασχηματισμών, η παρουσία του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και συνεχής, να πληροφορεί, να εξηγεί να διδάσκει αλλά και να ακούει την κοινωνία», είπε. «Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση όλων μας. Υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ