Πολιτικη & Οικονομια

Ποια μεταρρύθμιση;

Μέχρι τώρα ζούσαμε στον αστερισμό των "ιδεών" αλλά οι ιδέες δεν είναι εφαρμοσμένη πολιτική

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 406
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26569-58416.jpg

H αίθουσα ήταν μισοάδεια. Καμιά δεκαπενταριά άτομα όλα κιόλα. Το στέλεχος ήταν ήδη εκεί, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις εντός και εκτός Τρόικας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να ειπωθούν υπερβολές. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η ελληνική πολιτική διοίκηση επί Γιώργου Παπανδρέου ήταν εκπαιδευμένη μόνο για να «μοιράζει την πίτα» του κρατικού χρήματος. Η πολιτική διοίκηση επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά είναι απλώς στη φάση της εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία αρχίζει τώρα και θα διαρκέσει μέχρι η χώρα να βγει από το… λούκι.

Είχε προηγηθεί το «φιάσκο» με το 1ο Μνημόνιο, όταν το κυβερνητικό επιτελείο δεν γνώριζε πού πατά και πού πηγαίνει. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου το επιτελείο μετά βίας αντιλαμβάνεται τουλάχιστον το… πού πατά. Όσο για το πού πηγαίνει, είναι μια άλλη ιστορία που χρειάζεται χρόνο, αφοσίωση και κυρίως ενημέρωση. Το στέλεχος ξεκαθαρίζει τα πράγματα. «Υπάρχει σαφές πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, αν και εφόσον η δόση των 32 δις ευρώ καθυστερήσει υπερβολικά πέραν της 19ης Οκτωβρίου. Ναι, το ΔΝΤ στην παρούσα φάση εκφράζει την πιο σκληρή και απαιτητική γραμμή εντός του πλαισίου της Τρόικας. Ναι, δεν είναι δεδομένη η έκβαση της αντίθεσης ως προς το μέλλον της Ελλάδας μεταξύ Μέρκελ και του σκληρού πυρήνα του “Think Tank του Μονάχου”, το οποίο εκφράζει ο Σόιμπλε.

Ναι, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης “προοδευτικού μετώπου” στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι ρευστά και χρόνος δεν περισσεύει. Η καταναγκαστική έξοδος από το ευρώ θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για τη χώρα. Η έξοδος από την κρίση εντός Ευρωζώνης θα είναι μία βασανιστική και αδυσώπητη πορεία που θα διαρκέσει χρόνια και θα ματώσει με τρόπο ανυπόφορο την κοινωνία».

Μου αρέσουν τα στελέχη που δεν κοιτάζουν τα παπούτσια τους, όταν βρίσκονται στα δύσκολα. Συμπαθώ περισσότερο τους ανθρώπους που εξηγούν με αδρές γραμμές τα προβλήματα. «Τι νομίζετε; Για να είμαστε αποτελεσματικοί έναντι της Τρόικας, χρειάζονται επιτελεία, εξειδικευμένα άτομα, σαφής και ενδελεχής πληροφόρηση για ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες ως προς το συνταξιοδοτικό, την πολιτική φαρμάκου, τα φορολογικά καθεστώτα. Χρειάζεται να υπάρχουν υπηρεσίες κρατικές που να διαθέτουν την πληροφόρηση που έχει ανάγκη το επιτελείο των διαπραγματευτών.

Μέχρι τώρα ζούσαμε στο αστερισμό των “ιδεών”, αλλά οι ιδέες δεν είναι εφαρμοσμένη πολιτική. Δεν είναι παραγωγή πολιτικής. Είναι μία παραγωγική μεν, αλλά πλήρως αναποτελεσματική διαδικασία. Οι σωστές ιδέες, αν υπάρχουν, πρέπει να συνοδεύονται από μία μέθοδο παραγωγής εφαρμοσμένης πολιτικής. Πρόκειται για μία καθημερινή διαδικασία με πρακτικό αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Το ΠΑΣΟΚ φερ’ ειπείν διαθέτει πλέον μία σχετική πείρα μετά από δυόμισι χρόνια τριβής με τον πυρήνα της ελληνικής κρίσης. Λόγω πολιτικής επιλογής του Βενιζέλου, οι εκπρόσωποί του στη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αποφεύγουν ωστόσο να υποβάλουν προτάσεις και να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της πολιτικής φλυαρίας και μιας αποτελεσματικής εφαρμογής πολιτικής».

Ο δικηγόρος

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ο γνωστός σε εξειδικευμένους κύκλους δικηγόρος εξηγεί το πώς και γιατί η υπόθεση Μεϊμαράκη είναι για τα μπάζα και το πώς τρεις επιχειρηματίες με δραστηριότητα αγοραπωλησιών στην Ανατολική Αττική, τη Γλυφάδα και την Κρήτη επιχειρούν να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις εμπλέκοντας τρεις πολιτικούς, έναν εν ενεργεία, αλλά παροπλισμένο με το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, και δύο καμένα χαρτιά, τον Βουλγαράκη και τον Λιάπη, προκειμένου να παραμείνουν (οι 3 επιχειρηματίες) στον αφρό. Πρόκειται για ονόματα που κυριαρχούν στη Ναυτιλία και τα ΜΜΕ. Οι διαρροές των τριών ονομάτων ήταν απολύτως επιλεκτικές. Το ευρύτερο κύκλωμα Κουρή τις υιοθέτησε. Γιατί άραγε;

Η «λίστα των 32» αποτελεί το νέο φρούτο των ημερών. Οι πάντες ασχολούνται με αυτήν. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεκαθαρίζουν πως η έρευνα βρίσκεται στα σπάργανα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνει την ύπαρξη της λίστας και προσθέτει το απολύτως σουρεαλιστικό «η λίστα αυξομειώνεται», κάτι σαν φυσούνα δηλαδή, σαν ακορντεόν. Επί της ουσίας, λυπάμαι που το λέω, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει ιδέα για το τι κάνει ακριβώς ο ΣΔΟΕ. Το προηγούμενο αφεντικό, ο Διώτης, εκτοπίστηκε και τοποθετήθηκε ένας καινούργιος από τη Μεσσηνία (τυχαίο;). Ο Διώτης πήρε παραμάσχελα τις πληροφορίες. Είναι και η κόντρα δικαστικών με την κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια. Και όποιον πάρει ο χάρος. Ποιος χάρος, δηλαδή, όταν πρόκειται για καθοδηγούμενες επιλεκτικές διαρροές. Θα αποδειχθεί πως ο θησαυρός ήταν απλός ελληνικός λιγνίτης. Κακής ποιότητας κάρβουνο. Έτσι, για να βρισκόμαστε σε λογαριασμό και το πάρτι να συνεχίζεται με τη φαρμακευτική δαπάνη στο φετινό προϋπολογισμό να κλείνει με 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον των ήδη προϋπολογισθέντων. Πλήρης αποτυχία. Απόλυτο πατατράκ. Ποια μεταρρύθμιση; Για τους αφελείς φταίει και πάλι ο σκληρός κ. Πολ Τόμσεν.

«Θέλω ένα κόμμα που να ξέρει τι του γίνεται, να μπορεί να προβάλει και να εφαρμόσει πολιτικές, να είναι παρεμβατικό και αποτελεσματικό, να μπορεί να κοινωνήσει τις απόψεις και τις θέσεις του στη κοινωνία, να είναι ζωντανό και σύγχρονο, να αγγίζει τα προβλήματα, τα πραγματικά, όμως, της κοινωνίας, και να αποτελεί βασική ασπίδα της Δημοκρατίας. Θέλω ένα κόμμα που να μη μηρυκάζει, αλλά την ευαισθησία του και τον προοδευτικό χαρακτήρα του να τον καταδεικνύει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Θέλω ένα κόμμα που να καταλαβαίνει τι σημαίνει κρατικός προϋπολογισμός, έσοδα και έξοδα, ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις, προμήθειες στην Υγεία και Δημόσια Εκπαίδευση αποτελεσματική και σύγχρονη»

Το στέλεχος απομακρύνθηκε. Ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε ήδη τιμωρηθεί από τους αριστερούς κατά δήλωση συνδικαλιστές για ανάρμοστη πολιτική και δημοσιογραφική συμπεριφορά και ο νεαρός από την Εύβοια είχε ήδη συλληφθεί διά βλασφημία διότι τόλμησε να διαχειρίζεται ιστοσελίδα με το όνομα «γέροντας Πατσίτσιος» κατόπιν εντολών της Χρυσής Αυγής. Η Τρόικα επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται την 6η Νοεμβρίου. Μέχρι τότε έχουμε χρόνο. Μετά ακόμη και αυτός θα έχει στερέψει.


n.georgiadis1@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες
Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες

Η άγνοια των τιμών δείχνει αδιαφορία και ειδικά στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι «περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.