- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
- Οι λίστες με ονόματα τύπου «ποιοί έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», είναι λίγο σαν τα γυμνά της Κέητ Μίντλετον: Μπορείς να πάρεις όσο μάτι θέλεις. Να το συζητήσεις με τους άλλους. Να ηθικολογήσεις ή να αγανακτήσεις. Αλλά αν δεν υπάρχει κάτι όντως παράνομο (π.χ. να πρόκειται για μαύρα χρήματα ή να έχει φωτογραφηθεί η πριγκίπισσα με κάποιον άλλον), όλες οι πληροφορίες είναι προορισμένες να καταναλωθούν σε επίπεδο ξεχαρμανιάσματος.
- Πρόκειται για τον μηχανισμό που είναι γνωστός ως «γειτονίτσα»: Μια φήμη αρχίζει να απλώνεται από στόμα σε στόμα στο χωριό και ξαφνικά οι ψίθυροι οργιάζουν. Ονόματα αρχίζουν να υπερίπτανται πάνω από βελόνες πλεξίματος και παιχνίδια πρέφας. Ετυμηγορίες βγαίνουν την ώρα του φραπέ. Όλοι κοιτάζουν τον διπλανό τους με καχυποψία και ετοιμάζουν τα μαχαίρια.
- Όμως η διαφορά μιας κρατικής υπηρεσίας που λειτουργεί σαν κρατική υπηρεσία και μιας κρατικής υπηρεσίας που λειτουργεί σαν ανώνυμος blogger, είναι στον τρόπο διαχείρησης της πληροφορίας. Δεν είναι αρμοδιότητας της κρατικής υπηρεσίας να δημιουργεί κλίμα.
- Στην πρώτη περίπτωση, ένα CD με πληροφορίες για καταθέτες που «έβγαλαν τα χρήματά τους έξω» χρησιμοποιείται ως αφετηρία για περεταίρω έρευνα. Εξετάζεται ποιά από αυτά είναι παράνομα και οι ένοχοι συλλαμβάνονται. Και τότε ανακοινώνονται τα ονόματα. ΚΑι κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
- Δηλαδή, ο ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται αναγνώστες που θα κατακλύζουν το μη θεσμικό blog του με αγανακτισμένα σχόλια. Ούτε είναι δουλειά του να εγκαλεί κάποιους για «ηθικούς» λόγους. Διότι στην γκρίζα περιοχή της ηθικής, ο καθένας μπορεί να έχει δίκιο επειδή απλώς θεωρεί ότι έχει δίκιο. Άρα δυνάμει όλοι είναι ένοχοι. Και όταν όλοι είναι ένοχοι, τότε πολύ απλά, κανείς δεν είναι.
- Εκτός αν αυτό είναι το ζητούμενο: Μέσα στη γενικευμένη δυσαρέσκεια να μπλεχτούν τα όρια. Διότι, στο κάτω-κάτω, αν ο ύψιστος ήθελε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, δεν θα είχε δώσει στον άνθρωπο τις offshore.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων και τεχνικών επιτροπών με στόχο συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους
Καθορίστηκε η τελική ημερομηνία για τις συμβάσεις - Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος
630 διαθέσιμα γεύματα ημερησίως στις οκτώ δημοτικές σχολικές μονάδες του νησιού
Η ανάρτηση στα social media και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς του ΕΣΥ
Στο βιβλίο προσπάθησα να καταγράψω με εντιμότητα τη διεθνή πρακτική για να καταλάβουμε εάν είμαστε εγκλωβισμένοι στις υπερβολές και στα «δίκαιά» μας ή στον «ρεαλισμό» μας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Βουλή την καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών
Με αφορμή την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των υποκλοπών
Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Βάρρας
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξετε
Ολοκληρώθηκε η αντιστοίχιση για 1,9 εκατ. επιχειρήσεις, ψηφιακή βεβαίωση και νέοι ΚΑΔ
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος ενέργειάς του», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Πώς θα πάρεις έως 300 ευρώ με λίγα βήματα
«Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση» σημείωσε η πρώην υπουργός
«Τέλος στα ψιλά γράμματα και τις αυθαίρετες πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στην πράσινη μετάβαση
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
«Αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και για όλα υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Διπλασιάζουμε τη στήριξη για τη Θεσσαλία», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η αναφορά στην επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα
Σημαντικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνθηκαν στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.