- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμάς!
Κόντεψαν να επαναστατήσουν οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη. Απείλησαν να παραιτηθούν για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε περικοπές και περιστολή σπατάλης. “Η επανάσταση των δημάρχων” είναι ο τίτλος εφημερίδας, που προαναγγέλλει και την περίοδο της εξέγερσης: από Σεπτέμβριο παίρνουμε τα όπλα μας.
Κατ' αρχάς δεν είδαμε δημάρχους να παραιτούνται και να εξεγείρονται όταν η σπατάλη στους περισσότερους Δήμους είχε εξελιχθεί σε ένα είδος εθνικού σπορ. Όταν τα έργα σε εργολάβους δίνονταν με τη σέσουλα, αλλά βεβαίως με δάνεια ή κοινοτικούς πόρους- με “ξένα κόλυβα”. Όταν οι προσλήψεις ημετέρων έπιαναν “κόκκινο” κάθε φορά που οι περισσότεροι Δήμαρχοι αναλάμβαναν τα ηνία του Δήμου. Όλα αυτά ήταν λόγοι για να εξεγερθούν κάποιοι, αλλά ξεσηκωμό δεν είδαμε τα χρόνια της ασυδοσίας στην Αυτοδιοίκηση.
Ακόμα και τώρα που η χώρα βουλιάζει, πολλοί δήμαρχοι εξακολουθούν να υποκρίνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα. Πρόσφατα σε ένα νησιωτικό δήμο, κόπηκε κονδύλι 10.000 ευρώ για αδελφοποίηση με ιταλική πόλη... Σε ορισμένους Δήμους, έργα εξωραϊσμού- προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα προηγούμενων ετών και πρακτικών- εξακολουθούν να εκτελούνται, αντί οι πόροι να διοχετευθούν σε στήριξη κοινωνικών υποδομών, στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στη βοήθεια προς τους ανέργους. Άλλοι πάλι εμμένουν στο να απασχολούν στρατιές συμβασιούχων, με άδεια ταμεία-και να ζητούν δανεικά από το κράτος αλλιώς απειλούν ότι θα παραιτηθούν ομαδικά.
Υπάρχει τεράστιο έδαφος περιορισμού της σπατάλης στην Αυτοδιοίκηση. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα η Στατιστική Αρχή αδυνατούσε να προσδιορίσει τα έσοδα-έξοδα σε δυο τομείς, την Υγεία και την Αυτοδιοίηση. Οι δήμαρχοι έπαιρναν λεφτά αλλά δεν έδιναν λογαριασμό.
Ο υπουργός ας πάρει επιτέλους τις σωστές αποφάσεις. Αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ας σταματήσει το τροπάρι “δώσε και άλλα, θείε”. Υπάρχουν τρόποι σε δύσκολους καιρούς να περιοριστούν οι σπατάλες. Ας δώσουν στη δημοσιότητα και τα θετικά παραδείγματα δημάρχων, που με χρηστή διαχείριση και οικονομίες παρουσιάζουν πλεονάσματα αντί να “διαφημίζουν” ελλείμματα.
Αλλιώς η “επανάσταση” των δημάρχων δεν θα αφορά στον τόπο ούτε στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος
200 εκατ. ετησίως για δρόμους και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.