Πολιτικη & Οικονομια

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
ΤΕΥΧΟΣ 395
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22977-50746.jpg

Η πραγματικότητα είναι ότι η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ τα χαρακτηριστικά ενός οργανωμένου σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος.

Το γεγονός αυτό οφείλεται και σε ιστορικούς λόγους, μια και τα ισχυρά  αντιδεξιά αντανακλαστικά που συνόδεψαν την κεντροαριστερά για πολλά  χρόνια, μετά τον εμφύλιο, την οδήγησαν σε μια στείρα αντιπαλότητα με τη  δεξιά, όπου κυριάρχησαν, για μεγάλο διάστημα, οι δογματικές απόψεις της  παραδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς.

Οφείλεται όμως, κυρίως, στην πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, που επέλεξε να  φτιάξει ένα λαϊκίστικο-πελατειακό αποϊδεολογικοποιημένο κίνημα εξουσίας,  με αποτέλεσμα να αποσυντεθεί πρόσφατα, όταν και εξέλειπαν οι λόγοι της  δημιουργίας του...

Ασφαλώς και υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά και οι δυνάμεις για τη  δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που  είναι άλλωστε απαραίτητο για την εξισορρόπιση και την ομαλή λειτουργία του  πολιτικού μας συστήματος.

Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε όλο το φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων  (κυρίως ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ), αλλά η συγκρότηση ενός τέτοιου πολιτικού ρεύματος πρέπει ν’ αρχίσει από μηδενική βάση, χωρίς ταμπέλες,  αποκλεισμούς ή άλλα προαπαιτούμενα.

Μοναδικός γνώμονας η συμφωνία σ’ ένα πρόγραμμα προοδευτικών  μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη και την αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και παράλληλα η λήψη μιας σειράς συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των αδύναμων στρωμάτων  της ελληνικής κοινωνίας.


O Γ.Μ. είναι εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», www.metarithmisi.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ