Πολιτικη & Οικονομια

24 Ιανουαρίου - Ημέρα Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης πέρασε την ημέρα του ανασκευάζοντας

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19392-48283.jpg

Ας ακολουθήσουμε λίγο τον ‘Michalis Chrisochoidis’ στα σημερινά media (παραδοσιακά ηλεκτρονικά και social).

Ο λογαριασμός του στο facebook μας έχει πληροφορήσει από χθες το βράδυ ότι «Aύριο Τρίτη, λίγο μετά τις 8 το πρωί στην "Πρώτη Γραμμή” του ΣΚΑΪ». Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκστομίζει ενώπιον Λυριτζή – Οικονόμου το δικό του magnum opus. «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά».

Ίσως ξεθάρρεψε να το ομολογήσει, επειδή μερικές ώρες πριν η Λούκα Κατσέλη είχε πει στο MEGA «Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες», αποδεικνύοντας ότι τα στελέχη του κινήματος «τα παίρνουν από την παράδοση», όπως βιάστηκε να συμπεράνει κάποιος στο twitter.

Όπως αντιληφθήκατε κι εσείς, η δήλωση προκάλεσε πανικό και ο κύριος Χρυσοχοϊδης λίγο μετά βγαίνει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 και το μαζεύει ασυμμάζευτα. «Οι λεπτομέρειες του Μνημονίου δεν αποτελούσαν μέρος της πολιτικής μου ευθύνης την περίοδο εκείνη», ενώ δηλώνει πώς συμφωνεί με την πρόσφατη ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο.

Στο site του ΣΚΑΪ δε μίλησε αλλά στο twitter το hashtag #De_diabasa_to_mnimonio_giati γνωρίζει δόξες επιπέδου worldwide trending topic. Σαν το #ola_arxisan του Νένε ένα πράμα. Ο @dust_road σχολιάζει “Σιγά μην διαβάσω το μνημόνιο. Περιμένω την ταινία.” και ο @tgeorgakopoulos θυμάται το χολιγουντιανό σενάριο περί 17Ν φιλμ ‘Φαντάσου το Τζορτζ Κλούνεϊ πως θα το λέει στην ταινία: "I didn't read the memo". Μεγάλη σκηνή.’

Οι συνεργάτες και διαχειριστές του FB του υπουργού, προφανώς εμφορούμενοι από το open gov πνεύμα που εισήγαγε ο ΓΑΠ, μάλλον τον συμβούλεψαν να επανέλθει. «Εκεί παίζεται πια το παιχνίδι της κοινής γνώμης» θα του είπαν. Και στις 13.30 ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ολοκληρώνει το σερί. Με το παρακάτω post

Michalis Chrisochoidis

'Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.

Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.

Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.

Ίσα-ίσα το αντίθετο.

... Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.

Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.

Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.

Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.

Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε.

Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.

Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.

Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.

Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.

Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.

Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.

Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.

Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό'…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ