- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Berlin Alexanderplatz: Ανταπόκριση από την πίσω αυλή της Merkel
Στο Βερολίνο δυστυχώς χάνεις τον ύπνο σου.
Στο Βερολίνο δυστυχώς χάνεις τον ύπνο σου. Και καταλήγεις να μαγειρεύεις φακές στη μία το βράδυ, γιατί τώρα που η συγκάτοικος είναι έγκυος έχουμε και ένα μικροσκοπικό φασολάκι να ταϊσουμε. Αλλά η άτιμη η πόλη δεν σε αφήνει να ησυχάσεις.
Μένουμε στο Neukölln, στο καλό τούρκικο κομμάτι του, που δεν έχει γεμίσει ακόμη με περίεργους ανθρώπους που ντύνονται με χρυσοπληρωμένα κουρέλια και φορούν γυαλιά αστεία δυσανάλογα με το πρόσωπό τους (hipsters νομίζω τους λένε). Στο δρόμο ακούς πιο πολλά τούρκικα παρά γερμανικά, οι γυναίκες είναι πανέμορφες και οι μαντήλες τους απλά τονίζουν περισσότερο τα ανατολίτικα χαρακτηριστικά τους. Τα πεζοδρόμια έχουν το φάρδος της Πατησίων, στα τούρκικα μανάβικα βρίσκεις λαχανικά σχεδόν μισή τιμή φθηνότερα από ό,τι στην Αθήνα. Ο τεράστιος πολυεθνικός δρόμος μας είναι μια γειτονιά, καλημεριζόμαστε, οι Τούρκοι της γωνιακής εικοσιτετράωρης κάβας προσέχουν τα βράδια ότι μπαίνουμε με ασφάλεια στο σπίτι και ο κανόνας είναι ότι πίσω από τις πιο άγριες φάτσες κρύβονται οι πιο γλυκείς άνθρωποι.
Φυσικά συναντάς και εδώ την αθηναϊκή μάστιγα του ποιος-είσαι-ποιον-ξέρεις-τι φοράς-που μένεις. Στο Prenzlauer Berg το κρέας και κάθε είδους ζωικό παράγωγο τελεί υπό διωγμόν και τα βράδια δεν μπορείς να κάνεις και πολλή φασαρία γιατί η 25χρονη vegan μαμά της πολυκατοικίας εξανίσταται. Η υπόλοιπη πόλη όμως δεν νοιάζεται από που έρχεσαι ούτε είναι απαραίτητο να είσαι και λίγο καλλιτέχνης, dj, fashion designer ώστε να αποκτήσεις λόγο ύπαρξης. Είναι αυτό που λέμε μπορείς να είσαι απλά ο εαυτός σου. Και να δουλεύεις στη λαϊκή παράλληλα με το διδακτορικό σου.
Το Βερολίνο καταρρίπτει τους αθηναϊκούς μύθους έναν προς έναν. Όπως για παράδειγμα, ότι κανείς στην Ευρώπη δεν διασκεδάζει όπως στην Αθήνα. Οπωσδήποτε. Δεν είναι απλώς ότι μπορείς οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας (μια Δευτέρα ας πούμε) να ξεκινήσεις για μια αθώα μπύρα μετά από δέκα ώρες μαθήμα και να καταλήξεις να χορεύεις ως τις εφτά το πρωί, αλλά ο κόσμος εδώ πραγματικά διασκεδάζει. Βγαίνει για να χορέψει , να κοινωνικοποιηθεί, και όχι για να μιλήσει για το επόμενό του project. Η μουσική είναι κατά βάση electro, τα ηχοσυστήματα εκπληκτικά, το αλκοόλ πάμθηνο και το επόμενο πρωί χαζεύεις το σφραγιδάκι στον καρπό σου (πάντα σε ''σφραγίζουν'' ώστε να μπορείς να μπαινοβγαίνεις ελεύθερα στα club) και χαμογελάς επειδή πέρασες όμορφα και όχι επειδή κάποια ημιδιάσημη περσόνα σου έκανε την τιμή να πιει το mojito της δίπλα σου.
Άλλη ενδιαφέρουσα άποψη είναι ότι οι Γερμανοί είναι ψυχροί άνθρωποι. Αν και οι Βερολινέζοι θεωρούνται από την υπόλοιπη Γερμανία ως κοινωνιολογική εξαίρεση, εδώ συναντάς το σπάνιο φαινόμενο της κοινωνικοποίησης. Οι άνθρωποι είναι ακομπλεξάριστοι, σου μιλάνε, θέλουν να σε γνωρίσουν και αν δεν τους αρέσεις απλά θα στο δείξουν. Σε καλούν στο σπίτι τους να σου μαγειρέψουν και ας σε γνώρισαν μόλις και είναι απίστευτα φιλόξενοι.
Και όλα αυτά σε μια πόλη σε διαρκή κίνηση, με πεντακάθαρες δυτικοευρωπαϊκές γειτονιές, αλλά και βρώμικες βιομηχανικές περιοχές γεμάτες ζωή και παντού πάρκα και κανάλια (ή το Tiergarten, ένα αληθινό δάσος στο κέντρο της πόλης). Και κυρίως κόσμο ο οποίος απολαμβάνει το αστικό περιβάλλον, κάνει βόλτα με το ποδήλατο, το παιδί και το σκύλο, αράζει στο πάρκο, ζει την υπέροχη πόλη του. Όπως δηλαδή θα μπορούσε να είναι και η Αθήνα αν ήταν πλούσια και ευτυχισμένη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.