Πολιτικη & Οικονομια

Δεν βγαίνει για την κυβέρνηση το «χαρτί» για το χρέος

Οι ελπίδες του Μαξίμου στρέφονται στις επισκέψεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133950-665450.jpg

Tο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους επαναφέρει στην πολιτική της ατζέντα η κυβέρνηση, καθώς ήδη τα πρώτα μηνύματα για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προμηνύουν επώδυνες αποφάσεις, κυρίως για τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά. Παράλληλα, η υλοποίηση του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων καθυστερεί ενώ πίσω πάνε και τα νομοσχέδια που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, περιγράφοντας ένα «θερμό» και «παραγωγικό» καλοκαίρι στη Βουλή.

Κι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δύο επισκέψεις ήρθαν να δώσουν το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους.

Η πρώτη αφορά τον επίτροπό για την οικονομία κ. Πιερ Μοσκοβισί, που ας σημειωθεί θεωρείται από τα στελέχη των Βρυξελλών που βλέπει με συμπάθεια τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αξιολόγηση. Ο κ. Μοσκοβισί μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο έστειλε ένα περίπου απειλητικό μήνυμα μετά την ολοκλήρωσή τους: «Οι τρέχουσες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν σε καμία περίπτωση. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο και τα μηνύματα προς τους επενδυτές και τους εταίρους της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή: αμέλεια και πισωγυρίσματα δεν θα γίνουν δεκτά».

 

Παράλληλα, έκανε μια αόριστη διατύπωση για το θέμα του χρέους, αναφερόμενος στη συμφωνία με το ΔΝΤ να συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν και ο πρωθυπουργός πίεσε για έναρξη των σχετικών συζητήσεων ακόμα και από τον Σεπτέμβριο, ως αντίβαρο στις διαβουλεύσεις για το δεύτερο γύρο της αξιολόγησης, δεν απόσπασε σχετική δέσμευση από τον κ. Μοσκοβισί. Ακόμα πιο απογoητευτική ήταν και η εμμονή του επιτρόπου να μην υπάρξει μείωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό ακόμα και μετά το 2018. Η ακαμψία αυτή βεβαίως αφορά και τις θέσεις του αρχηγού της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει θέσει ως βασικό στόχο το «2%+4%», δηλαδή τη μείωση του στόχου για πλενονάσματα στο 2% σε συνδυασμό με ανάπτυξη της τάξης του 4% του ΑΕΠ ετησίως...

Έτσι, οι ελπίδες του Μαξίμου στρέφονται στις σημερινές και αυριανές επισκέψεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου, καθώς εκτιμάται πως είναι ο παράγοντας που μπορεί να πιέσει για την επίσπευση της συζήτησης για το χρέος. Ωστόσο και ο αμερικανός αξιωματούχος εμμένει στο θέμα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για τη μεσολάβηση για το χρέος. Μάλιστα σε ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την επίσκεψη του κ. Λιου, αναφέρεται πως «ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Μένει να ολοκληρωθεί και αυτή η επίσκεψη για να γίνει η αποτίμηση από την κυβέρνηση για το πόσο ρεαλιστική είναι η επιδίωξη όχι για άνοιγμα της συζήτησης αλλά για κλείσιμο της εκκρεμότητας για το χρέος μέσα στο 2016.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ