- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρώτο Eurogroup μετά το δημοψήφισμα για Brexit
Πίεση στο Λονδίνο για να εγκαταλείψει την ΕΕ το ταχύτερο δυνατό
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν τη Δευτέρα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».
Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».
«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Μπρέξιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «Όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άφησε στη διάδοχό του την ευθύνη να επισημοποιήσει το διαζύγιο της χώρας του με την ΕΕ και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση, μια διαδικασία που οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».
Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τη στάση του Έλληνα υπουργού αναφορικά με τη δημοσιονομική κρίση σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και την τραπεζική κρίση στην Ιταλία
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / OLIVIER HOSLET
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Τα λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ και τον οποίο τον πήρε πίσω η ΝΔ» σημείωσε
«Απέδειξε σήμερα γιατί η κυβέρνηση του ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» σχολιάζει η Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σκληρή απάντηση μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα βασικά μέτωπα της κυβερνητικής ατζέντας στη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την κριτική για τα σχολικά βιβλία
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Παρουσίαση της «Hellenic Rail Estate» - Επενδύσεις, αύξηση επιβατών και αξιοποίηση ακινήτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.