- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η χειρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η Ελλάδα
Φινλανδία: «Ο νέος Ευρωπαίος ασθενής» γράφει ο Independent
Στη Φινλανδία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, αποκάλεσε τον Σεπτέμβριο τη χώρα του «το νέο ασθενή της Ευρώπης».

Όπως σημειώνει ο βρετανικός Independent η ανάπτυξη της φινλανδικής οικονομίας είναι χειρότερη από της Ελλάδας και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει οριακή ανάπτυξη στο 0,7% για τη Φινλανδία το επόμενο έτος. Τα άλλα δύο μέλη της ευρωζώνης που επίσης βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι η Ελλάδα και η Εσθονία. Η Φινλανδία διανεύει το τρίτο έτος οικονομικής ύφεσης και η κατρακύλα ξεκίνησε από τη μια εξαιτίας των προβλημάτων του άλλοτε κολοσσού στον κλάδο της τεχνολογίας Nokia και από την άλλη λόγω της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών με τον σημαντικότερο εταίρο της: τη Ρωσία.
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα έχει υποσχεθεί μείωση των κυβερνητικών δαπανών και λιτότητα. Τον Απρίλιο είχε δηλώσει: «Η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα». Πάντως σύμφωνα με την ΕΚΤ στην Ελλάδα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επίδοση που θεωρείται αναμενόμενη, με δεδομένο ότι επρόκειτο για τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Εφόσον τα προσωρινά στοιχεία επιβεβαιωθούν, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ύφεση για το σύνολο του 2015. Την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι η Ευρωζώνη απειλείται από την αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη και την πτώση του διεθνούς εμπορίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.