- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μια ακριβοπληρωμένη «λάθος εκτίμηση»
Ουδείς μίλαγε για Grexit το 2013 και το 2014 μέχρι να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ στις 12-8-2015 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης στο ερώτημα «αν υπήρξαν λάθη». «Πιστεύαμε», είπε «άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, ότι αν απειλούσαμε με Grexit οι αγορές θα τινάζονταν στον αέρα και οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν και θα υποχωρούσαν.
Αυτό απεδείχθη λάθος. Και το ανακαλύψαμε αυτό το λάθος όταν προς μεγάλη μας έκπληξη ο Σόιμπλε πρότεινε επισήμως στο Βαρουφάκη αν θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη να μας βοηθήσει». ( από 24’:29’’ – 25’:50’’)
Πραγματικά τρομάζει η ομολογία απόλυτης ανεπάρκειας, απόλυτης ανικανότητας πρόβλεψης και λανθασμένης ανάγνωσης της πραγματικότητας που ομολογεί ο κ. Δραγασάκης.
Ήταν σε όλους γνωστό και είχε ειπωθεί και δημόσια ότι ήδη από το Σεπτέμβριο του 2011 ο κ. Σόιμπλε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο στην Πολωνία είχε προτείνει βοήθεια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υπάρχουν καταγραμμένες μαρτυρίες του ίδιου του κ. Βενιζέλου σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του.
Ακόμα και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το σενάριο για έξοδο από το ευρώ ήταν στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2012.
Δεν ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δραγασάκης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τεράστιες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού κατόρθωσε να εξαφανίσει αυτό το σενάριο εξόδου επιτυγχάνοντας τους στόχους μείωσης του ελλείμματος; Η αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή τους υστερία τους απέτρεψαν να δουν την τιτάνια διπλωματική προσπάθεια που βελτίωσε θεαματικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και έβγαλε εκτός ημερήσιας διάταξης την πιθανότητα Grexit;
Ουδείς μίλαγε για Grexit το 2013 και το 2014, ούτε καν οι περίεργοι , συνήθως εξ Αμερικής, οικονομολόγοι φίλοι του κ. Βαρυφάκη που είχαν ήδη διαψευσθεί σε όλες τις προβλέψεις τους. Μέχρι να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να γκρεμίσει τα πάντα.
Έχω καταθέσει δημοσίως και την προσωπική μου μαρτυρία, όταν σαν υφυπουργός Εξωτερικών το 2012 είχα δεχθεί από ευρωπαίους συναδέλφους «προτάσεις» για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος. Προτάσεις που είχα τότε - καλοκαίρι του 2012 - απορρίψει ασυζητητί.
Ένα ερώτημα συνεχίζει να με απασχολεί. Είναι δυνατόν, παρά το αντιμνημονιακό του μένος, ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε τυφλωθεί τόσο πολύ ώστε να μην έβλεπε ούτε ένα μέτρο μπροστά του; Δυστυχώς, όπως ομολογεί και ο κ. Δραγασάκης, ήταν δυνατόν.
Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε περιπτώσεις όπως του δογκιχωτικού Γιάνη ούτε της ιδεοληπτικής Αριστερής Πλατφόρμας και της εκτός τόπου και χρόνου Προέδρου της Βουλής.
Αναφέρομαι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία υποτίθεται ότι αντιλαμβάνονταν τις συνέπειες της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη. Πώς όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι δεν απεχθάνονται την Ευρώπη όσο ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου υπήρξαν τόσο άφρονες ώστε να μας οδηγήσουν πολύ κοντά σε αυτό που λένε ότι απεύχονται, στον εξοβελισμό από της Ευρώπη; Και πώς θα δικαιολογηθούν αύριο, όταν έρθει ο λογαριασμός, για τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν από την αφροσύνη τους;
Τα σπασμένα αυτής της απίθανης φαντασιοπληξίας που είχε περιζώσει ολόκληρη την κυβέρνηση επί 5 μήνες θα τα πληρώσει βεβαίως η χώρα. Με νέα ύφεση και ανεργία αντί της διαφαινόμενης ανάπτυξης, με σκληρότερη λιτότητα για τρία τουλάχιστον χρόνια, με περισσότερους άνεργους και νέους που θα ακολουθήσουν όσους έχουν ήδη πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.
Πρόκειται για μια «λάθος εκτίμηση» όπως λέει ο κ. Δραγασάκης, που αποτιμάται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, αν όλα πάνε καλά και αποφύγουμε τελικά το ακόμα πιο καταστροφικό σενάριο του Grexit.
Ίσως η πιο ακριβοπληρωμένη «λάθος εκτίμηση» στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
ΦΩΤΟ:«Εις το επανιδείν», του Ολλανδού σκιτσογράφου Tom Janssen στην εφημερίδα του Άμστερνταμ Trouw
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.