Πολιτικη & Οικονομια

EKT: Σταθερός ELA, αύξηση κουρέματος εγγυήσεων

Πίεση για συμφωνία και από την κεντρική τράπεζα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101933-202886.jpg

Σταθερό διατήρησε τον ELA η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αυξάνοντας όμως το κούρεμα των εγγυήσεων που απαιτεί από τις ελληνικές τράπεζες για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως στάση αναμονής εν όψει των συναντήσεων της Τρίτης, με ταυτόχρονη πίεση προς την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να λάβει ή ίδια την πολιτική απόφαση για αφαίρεση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα σημάνει και την άμεση χρεοκοπία τους, αλλά όπως φαίνεται είναι έτοιμη να λάβει μέτρα σε περίπτωση που το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδα. O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ