- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιώργος Παγουλάτος
Έξω από την Ευρώπη θα αναβιώσουν οι χειρότεροι εφιάλτες της ιστορίας μας
Ανήκω σε μια τυχερή γενιά. Ήμουν πολύ μικρός στη δικτατορία, αλλά θυμάμαι ακόμα πως χρειαζόταν 2 χρόνια ο ΟΤΕ για να βάλει τηλέφωνο, και που το ταξίδι «στην Ευρώπη» ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων. Ως μαθητής και φοιτητής ανήκα στην πρώτη γενιά που μεγάλωσε στην πληρέστερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Η χώρα μας δεν «μεγαλούργησε» στο πρόσφατο παρελθόν της, όπως ορισμένοι ανοήτως ισχυρίζονται. Η ιστορία μας ως ανεξάρτητο κράτος είναι γεμάτη πολέμους, εμφυλίους και εθνικούς διχασμούς, δικτατορίες, εκτοπίσεις και καταπίεση των πολιτών της Αριστεράς, οικονομικές κρίσεις, χρεοκοπίες, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, και ξενιτιά. Η μόνη περίοδος δημοκρατίας, σταθερότητας, δικαιωμάτων και ευημερίας στη νεότερη ιστορία του τόπου μας είναι η περίοδος συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Γιατί η Ευρώπη ήταν ο κύριος παράγοντας στη σταθερότητα και ευημερία αυτή, με την υψηλή ποιότητα θεσμών της, με την ενιαία αγορά, με τους άφθονους πόρους που χρηματοδότησαν άλματα ανάπτυξης και ευημερίας. Χωρίς την Ευρώπη ως δύναμη διαρκούς προόδου, θα μέναμε πίσω με το προβληματικό, πελατειακό, ανερμάτιστο και φαύλο πολιτικό μας σύστημα. Μέσα στο ευρώ, η κρίση θα ξεπεραστεί, κι η χώρα μας θα περάσει γρήγορα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Έξω από την Ευρώπη θα αναβιώσουν οι χειρότεροι εφιάλτες της ιστορίας μας.
*Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι συνταξιούχοι πηγαίνουν πρώτοι σε τράπεζα και ΑΤΜ
«Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο "Κασιδιάρης" και όλοι οι "Κασιδιάρηδες" είναι πολύ επικίνδυνο»
Οι αντιδράσεις της αγοράς που μπλόκαραν την επίμαχη διάταξη
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
«Η μεγαλοσύνη μετριέται με της ψυχής το σίδερο και το αίμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ξεχωριστή αναφορά στην 28η Οκτωβρίου
«Για εμάς, η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι οι δύο όψεις της ίδιας ευθύνης»
«Ούτε εκβιάζεται, ούτε εκβιάζει»
Οι 3.262 προσλήψεις σε 38 ειδικότητες
Ένα κρυφό κουμπί σε λογισμικό παραγγελιών, 520 εταιρείες με αχυρανθρώπους, POS που έστελναν εισπράξεις στη Δανία και καταθέσεις στις Κέιμαν
«Απέναντι σε κάθε επιβουλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας»
Στη Δράμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπου περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της πόλης
Μετά τους Rokos και Millennium
Το κόμμα επικρίνει το στέλεχος της ΕΛΑΣ Μαριζέτα Αντωνοπούλου για την τοποθέτησή της
Τον συντονισμό της ομάδας αναλαμβάνει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου
Συγκίνηση στην ειδική τελετή - Ανακοινώθηκε η επίσημη μετονομασία του Δήμου
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον νέο οίκο ευγηρίας, σε έργα υποδομής και επιχειρήσεις του νομού
Στον πρόεδρο του ΣτΕ η υπόθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.