- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιώργος Παγουλάτος
Έξω από την Ευρώπη θα αναβιώσουν οι χειρότεροι εφιάλτες της ιστορίας μας
Ανήκω σε μια τυχερή γενιά. Ήμουν πολύ μικρός στη δικτατορία, αλλά θυμάμαι ακόμα πως χρειαζόταν 2 χρόνια ο ΟΤΕ για να βάλει τηλέφωνο, και που το ταξίδι «στην Ευρώπη» ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων. Ως μαθητής και φοιτητής ανήκα στην πρώτη γενιά που μεγάλωσε στην πληρέστερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Η χώρα μας δεν «μεγαλούργησε» στο πρόσφατο παρελθόν της, όπως ορισμένοι ανοήτως ισχυρίζονται. Η ιστορία μας ως ανεξάρτητο κράτος είναι γεμάτη πολέμους, εμφυλίους και εθνικούς διχασμούς, δικτατορίες, εκτοπίσεις και καταπίεση των πολιτών της Αριστεράς, οικονομικές κρίσεις, χρεοκοπίες, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, και ξενιτιά. Η μόνη περίοδος δημοκρατίας, σταθερότητας, δικαιωμάτων και ευημερίας στη νεότερη ιστορία του τόπου μας είναι η περίοδος συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Γιατί η Ευρώπη ήταν ο κύριος παράγοντας στη σταθερότητα και ευημερία αυτή, με την υψηλή ποιότητα θεσμών της, με την ενιαία αγορά, με τους άφθονους πόρους που χρηματοδότησαν άλματα ανάπτυξης και ευημερίας. Χωρίς την Ευρώπη ως δύναμη διαρκούς προόδου, θα μέναμε πίσω με το προβληματικό, πελατειακό, ανερμάτιστο και φαύλο πολιτικό μας σύστημα. Μέσα στο ευρώ, η κρίση θα ξεπεραστεί, κι η χώρα μας θα περάσει γρήγορα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Έξω από την Ευρώπη θα αναβιώσουν οι χειρότεροι εφιάλτες της ιστορίας μας.
*Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ
Το ινστιτούτο, οι πόροι του και η δωρεάν ψυχαγωγία
Υποχρεωτική η ασφάλιση και για τα ενοικιαζόμενα
«Διαρκώς κάνουμε αξιολογήσεις κατόπιν εορτής»
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ ως προς την αναλογία κατώτατου προς μέσο μισθό – Πώς το «διαβάζει» αυτό το ΚΕΦΙΜ
Τι είπε για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
«Η επιδίωξη επανεμφάνισής του στην πολιτική ζωή αποτελεί μια νέα απόπειρα παράκαμψης των θεσμικών περιορισμών»
Τι σημαίνει η μείωση αυτή
Τι ισχύει για τις επιστροφές φόρου
Γιατί πρέπει να προσέξετε την «οριστική υποβολή» της αίτησής σας
«Είχαμε έναν πρωθυπουργό που έκατσε 6,5 ώρες, άκουσε 50 βουλευτές, κράτησε σημειώσεις και απάντησε στον καθένα ξεχωριστά»
Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι
Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την Ευρώπη γενικότερα
«Πηγαίνω στο γιατρό και δεν φοβάμαι ότι θα με χρεοκοπήσει», αναφέρει η Κάρα
Πρόκειται για στρατιωτικό μεταγωγικό νέας γενιάς
Ο υπουργός Αμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των αεροσκαφών ή για το ποσό που θα δαπανήσει
Εκδήλωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου
Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας
Τι λένε για τα κυοφορούμενα κόμματα Καρυστιανού, Τσίπρα, Σαμαρά
Στέλνοντας μήνυμα εσωκομματικής αποφόρτισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.