Πολιτικη & Οικονομια

Κυβέρνηση – Θεσμοί ταυτίζονται κατά 90% -100%

Τι λέει ένας συγκριτικός πίνακας της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101157-201873.jpg

Παραθέτοντας ένα μακρύ συγκριτικό πίνακα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα και η πρόταση των Θεσμών ταυτίζονται 100% στο στόχο και κατά 90% στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου, τονίζουν ότι και η κυβερνητική πρόταση είναι πρόταση λιτότητας, υποστηρίζουν  «τα μέτρα 8 δις € που προτείνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης, της ασφυξίας και της επί πέντε μήνες αδράνειας της κυβέρνησης Τσίπρα, που έριξαν την οικονομία ξανά στην ύφεση και στα ελλείμματα» και καταλήγουν ότι το δημοψήφισμα είναι άνευ αντικειμένου.

Τα κυριότερα πορίσματα της σύγκρισης:

· «Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 2015-2018 στις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και στην Πρόταση των Θεσμών, ταυτίζονται. Επομένως, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015 και 2% το 2016. Δηλαδή, 8 δις € τη διετία, με βάση τις προτάσεις και της κυβέρνησης Τσίπρα και των Θεσμών. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι η εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η κάθε πλευρά, όχι για το συνολικό ύψος τους.

· Ο στόχος για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ύψος εσόδων και το 2015 και το 2016, ταυτίζεται.

· Ο στόχος για αύξηση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ταυτίζεται.

· Ο στόχος για εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ταυτίζεται.

· Οι στόχοι για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίησης ταμείων της Α΄ Φάσης της Συνταξιοδοτικής Μεταρρύθμισης και οι στόχοι για εναρμόνιση εισφορών, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, κατάργηση του ΕΚΑΣ της Β΄ Φάσης της Συνταξιοδοτικής Μεταρρύθμισης, ταυτίζονται.

· Ο στόχος για πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις, ταυτίζεται.

· Ο στόχος για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για «εξορθολογισμό» των ειδικών μισθολογίων, για μείωση των μη μισθολογικών παροχών (non-wage benefits) στο Δημόσιο, ταυτίζεται.

· Οι στόχοι που τίθενται για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ολοκλήρωση των διοικητικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ταυτίζονται.

· Οι στόχοι για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και του Θεσμούς, καθώς και στην αγορά προϊόντων με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ταυτίζονται.

· Ο στόχος για επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια με προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδυτών, ταυτίζεται.

· Ο στόχος για προώθηση και ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, ταυτίζεται.

Διαφοροποιούνται μόνο τα εξής σημεία:

· Οριακή διαφορά 0,07% του ΑΕΠ στον στόχο αύξησης εσόδων από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ (0,93% του ΑΕΠ στην πρόταση της Κυβέρνησης Τσίπρα και 1% στην Πρόταση των Θεσμών)

· Ορισμένες ανακατανομές μέτρων για την επίτευξη του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, όπου η κυβέρνηση Τσίπρα προτείνει αύξηση φόρων και εισφορών και οι Θεσμοί αντι-προτείνουν μείωση δαπανών ή άλλους φόρους από αυτούς που προτείνει η κυβέρνηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ